Twee dames verdwaald op de Posbank

  • Rheden
  • 24 januari 2019

Dat het mooi is op de Posbank in Rheden is een feit als er een beetje sneeuw ligt. Je kunt je voorstellen dat de temperatuur snel daalt als het donker wordt. Als je dan lekker aan het wandelen bent en de zon achter de bomen verdwijnt, wil je snel terug naar jouw startpunt. Gisteravond werden twee dames op deze manier overvallen door de snel donker wordende heide. Jurjen (manschap, Brandweer Rheden) en Arno (brandweercentralist), blikken terug.

“De twee dames waren vanaf 15.00 uur aan de wandel in het voor hen onbekende gebied. Rond zessen belden ze Politie Gelderland & Overijssel omdat ze toen al vanaf zonsondergang zochten naar de weg in het park.”, vertelt Arno. “De politieauto kan alleen niet over de ijzige MTB-paden rijden. Vandaar dat ze ons hebben gevraagd te assisteren bij de zoektocht. Daarnaast kent de brandweer uit Rheden het gebied goed.”

“Met twee wagens waren we op pad”, vult Jurjen aan. “De Amarok (ons 4x4-voertuig, speciaal voor natuurbranden) en de tankautospuit. De laatste past weliswaar niet over de kleine paadjes maar heeft wel meer materiaal bij zich tegen onderkoeling. Ik zat in de 4x4 met collega’s Lion, Erald, Frits en Bjorn.”

“Met de politiecentralist hadden de dames afgesproken om bij het mountainbikepaaltje te blijven. In onze systemen hebben we ook deze paaltjes met coördinaten staan. Zo waren ze best snel te vinden. Vanuit de meldkamer kunnen we ook een signaal sturen naar de telefoon om de locatie te traceren. Maar met slechts 5% batterij, én de afspraak dat ze bij het paaltje bleven, was dat overbodig en zou deze actie onnodig nog meer batterij verbruiken”, licht Arno toe.

“We hadden ze inderdaad snel gevonden”, vertelt Jurjen. “Rond half zeven konden we de verkleumde wandelaars op de achterbank zetten met onze jassen aan en de kachels op 10. Daarna zijn we naar het verzamelpunt gereden waar naast de tankautospuit ook inmiddels de ambulance (Ambulancezorg Gelderland-Midden) aangekomen was. De ambulancecollega’s hebben zich verder over de dames ontfermd.”

Voor alle andere wandelaars, mountainbikers en andere natuurliefhebbers hebben Arno en Jurjen nog een tip: “probeer altijd te kijken in de buurt waar je bent voor het geval dat er iets misgaat. Denk aan de wandelpaddenstoelen, hectometerpaaltjes, straatnamen en kenmerken uit je omgeving. Neem bijvoorbeeld ook een wandelkaart mee en een extra batterij/batterypack. Bekijk nog meer tips op de pagina 'Bij nood 1-1-2'”.

Foto’s: Frits, Brandweer Rheden

Gegevens bij de hand

De alarmcentrale wil van je weten:
  • Hoe je heet
  • Wat er gebeurd is
  • Waar het gebeurd is
  • Of er mensen gewond zijn

Delen