Kringwedstrijd

Junioren en aspiranten aan de slag in Scherpenzeel

  • Scherpenzeel
  • 30 maart 2018

Bij Jeugdbrandweer Scherpenzeel is in maart een nieuw wedstrijdseizoen afgetrapt. Voor de junioren en voor de aspiranten waren verschillende scenario’s uitgezet.

Verstrooide professor
Bij het scenario voor junioren (lagedruk) maakte een verstrooide professor het de junioren uitdagend. De deelnemende teams kregen een melding van brand op zijn werkplaats waar hij aan het knutselen was. Pas na goed uithoren van de professor ontdekten ze waar hij aan het werk was geweest (CV-ruimte) en dat er nog een persoon mistte. Met goed verkennen hoorden ze het vuur in de CV-ruimte. Door de eerste straal in te zetten, konden andere leden uit het team met een tweede straal om de bron heen om de uitbreiding te bestrijden en het slachtoffer, de vermiste persoon, te vinden.

Spanning!
De aspiranten kregen een heel ander scenario voor hun kiezen. De melding luidde ‘Kortsluiting in meterkast bij Educentrum’ (opleidingsinstituut bouw & infra). Een leerling had tijdens een praktijkoefening kortsluiting veroorzaakt. Tijdens het aanrijden kregen ze van de een extra melding: ‘Op jullie aanrijdroute vindt een achtervolging plaats.’ Net voordat de tankautospuit het terrein op draaide, schoot de achtervolging met politie voor de tankauto langs het terrein op en komt tot stilstand tegen een gasverdeelstation waardoor er hoorbaar gas lekte.

De juiste oplossing: door de sleutelhouder (bedrijfsdeskundige) goed uit te horen kon hij vrij eenvoudig bij de hoofdafsluiting om het lekken te stoppen. Als het team daarna de sleutelhouder wederom goed uit hoorde, wisten ze precies via welke ingang de brand benaderd kon worden: via een kelder en dus de kelderprocedure. Eenmaal beneden zien ze de brand in de meterkast. Door hier de eerste straal in te zetten, kan de tweede straal erlangs om naar de uitbreiding te gaan. Daar kwamen ze ook de leerling tegen.

Over deze wedstrijd
66 Kinderen en in totaal 6 posten deden mee en beleefden samen een mooie en leerzame oefening. Scherpenzeel heeft als organiserende post zelf niet deelgenomen. Wel hebben ze zelf vooraf aan de wedstrijd de scenario’s geoefend.

De uitslag
Junioren 12 t/m 15 jaar
1. Ede
2. Zevenaar
3. Wageningen
4. Rheden
5. Renkum

Aspiranten 15 t/m 18 jaar
1. Ede
2. Wageningen
3. Nijkerk
4. Rheden
5. Renkum

Volgende wedstrijd
Ben je nieuwsgierig geworden van deze wedstrijd en wil je de volgende keer ook een kijkje komen nemen? Op zaterdag 12 mei organiseert Jeugdbrandweer Rheden de kwalificatiewedstrijden van Stichting Jeugdbrandweer Nederland.

Delen