Succes duikteam bij waterongeval Looveer

  • Huissen
  • 14 juni 2017

Zaterdagochtend 11 maart vergeten Marcel van den Berg en Bjorn Boekhorst niet snel meer. Die ochtend krijgen de duikers rond half tien een melding van een persoon te water bij het Looveer in Huissen. Voor hun het startsein van een heftig incident dat al snel een 'groot waterongeval' wordt. Marcel en Bjorn leggen uit hoe het precies is gegaan.

Zodra Marcel de melding krijgt, komt hij in actie. “Wij gaan omkleden en Marco van Binsbergen, de eerste duikploegleider, zoekt direct contact met de alarmcentrale. Hij komt terug en zegt dat een kano met vijf inzittenden is omgeslagen. Nog drie mensen zijn vermist. Dit is iets groots, vermoeden wij. We besluiten daarom dat het een ‘groot waterongeval’ wordt. Door de opschaling krijgen we meer mensen en misschien een tweede duikteam van een andere regio. Met de aanwezige mensen hebben we twee afzonderlijke duikteams gevormd.”

“Aangekomen bij het Huissense pontje ligt een boot van Rijkswaterstaat tegen een krib aan. Daarop is collega Roy Kunst, die rechtstreeks vanuit huis is gekomen, iemand die op het water dreef aan het reanimeren”, vervolgt Marcel. Samen met post Huissen hebben de duikers een plan gemaakt. “We beslissen om achter de schepen te gaan zoeken, want de twee personen die het gered hebben, zijn stroomafwaarts heel bewust onder de boot door geklauterd tot het einde.”

“Zij droegen automatische zwemvesten. Dat én dat het obstakel aan de onderkant glad is, maakt het aannemelijk dat de andere twee achter de schroef of het roer zijn blijven hangen”, vult Bjorn aan. Hij zegt dat de sterke stroming van 2,2 meter per seconde (‘Bij 0,7 meter per seconde kan een duiker al moeilijk stil blijven liggen op de bodem’) de zoektocht bemoeilijkt en extra risico’s meebrengt voor de duikers. “Als zij zich niet prettig voelen, dan duiken we niet. Maar de koppen staan dezelfde kant op, je merkt dan dat je samenwerkt met vaklui.”

‘Bijzonder dat alle slachtoffers gevonden zijn bij zo’n grote inzet’

Het duikteam krijgt hulp van de Zulu, een politiehelikopter die met een camera stroomafwaarts warmtebeelden maakte. “Een goede versterking, want op de grond hebben wij daarop totaal geen zicht”, meldt Bjorn, die uitlegt waarom de sonarboot uit Wageningen is gekomen. “Dat ligt best gevoelig, omdat dit het verzorgingsgebied is van de boot van Lathum. Maar de boot van Lathum heeft geen sonar, waarmee je een brede baan op de bodem kan scannen op silhouetten van personen. De keuze voor Wageningen is doelbewust, want zij hebben de juiste apparatuur.”

Het gouden uur is voorbij. Toch gaat de zoektocht naar de laatste twee personen door. Ook vanwege de komst van de Vliestroom van Rijkswaterstraat. Bjorn: “Deze kustvaarder legt normaal de boeien langs de kust goed, maar als het water hoog staat, vaart de boot stroomopwaarts om daar werkzaamheden te doen. De Vliestroom is in de buurt, luistert mee via het marifoonkanaal en biedt hulp aan. Dat verandert alles. Plots hebben we al het benodigde materieel en dus gaan we door.”

Bjorn vertelt hoe beide slachtoffers alsnog zijn gevonden. “De kustvaarder is tegen de duwbak, die naast het schip ligt, aangelegd en heeft de duwbak haaks het water opgetrokken. Direct ontstond een boel geschreeuw en verscheen het eerste slachtoffer. Nadat het binnenvaartschip met grind is ‘gelost’, komt door de stroming ook de kano waaraan het laatste slachtoffer hangt langszij het schip naar boven drijven.

“Iedereen is buiten zinnen”, aldus Björn. “Het is bijzonder dat alle slachtoffers gevonden zijn bij zo’n grote inzet op het water in Nederland. Wij hebben dan niet de illusie dat we personen levend vinden. Onze motivatie is slachtoffers toonbaar bij familie en nabestaanden krijgen. Gelukkig is dat dit keer gelukt.”

De sterke stroming van 2,2 meter per seconde bemoeilijkt de zoektocht en brengt extra risico's mee voor de duikers

  • Bjorn Boekhorst Bjorn Boekhorst
15 duikers bij boot bron Roland Heitink.JPG

Bij de hulpverlening op het water wordt er samengewerkt met de KNRM en Reddingsbrigade Nederland.

  • Brandweer Nederland Brandweer Nederland

Delen