Brandweervrijwilliger

Vrijwillige brandweer, hoe zit dat precies?

 

Brandweer Fryslân heeft 65 brandweerkazernes. De meeste zijn bemenst door vrijwilligers, een aantal door een combinatie van beroepskrachten en vrijwilligers. In het werk maakt het geen verschil of je beroeps of vrijwilliger bent. Je hebt dezelfde kansen en doorgroeimogelijkheden. Het enige verschil is dat je als vrijwilliger niet voortdurend op de kazerne aanwezig bent, maar thuis of op het werk wordt opgepiept als er actie geboden is.

De vrijwillige brandweer zoekt mensen die gemotiveerd zijn, want dit werk kost tijd en inzet. Als vrijwilliger ben je ‘‘altijd’’ oproepbaar door middel van je pager. Als je pager gaat, moet je snel ter plaatse zijn. Je woont en/of werkt daarom in of in de directe nabijheid van de kazerne. Je moet er rekening mee houden dat je tijdens je opleiding gemiddeld 1a twee avonden per week kwijt bent in verband met oefenen, leren en/of sporten. Omdat je brandweerwerk ook invloed kan hebben op je gewone werk, gaan we graag in gesprek met je werkgever om een toelichting te geven. Omdat je pager geen tijd kent, is het ook mogelijk dat je midden in de nacht wordt gealarmeerd. Het kan voorkomen dat je huisgenoten hierdoor ook wakker worden.

Wat vragen we van jou

 • Leeftijd 18 jaar en ouder
 • Goede lichamelijke conditie
 • Praktische instelling
 • Stressbestendig
 • Verantwoordelijkheidsgevoel
 • Enig technisch inzicht
 • In teamverband kunnen werken
 • Geen last van hoogtevrees of angst voor kleine ruimtes
 • Voornemen om voor langere tijd bij de brandweer te blijven

Kortom: we zoeken flexibele, sociale vrouwen of mannen met pit!

 

We hebben veel te bieden

We vragen veel van onze vrijwilligers, maar we bieden ook veel:

 • De opleiding: je begint als aspirant-manschap en start met een
  tweejarige basisopleiding in de avonduren. Tijdens de basisopleiding leer je natuurlijk blussen, maar bijvoorbeeld ook levensreddende handelingen verrichten en technische hulpverlening. Naast die gerichte oefeningen bieden we je ook de mogelijkheid om je conditie op peil te houden. Heb je je diploma gehaald, dan draai je meteen mee als manschap. We bieden je vervolgens nog vele doorgroei- en specialisatiemogelijkheden.
 • Brandweeroefeningen en sport: heb je de opleiding gehaald, dan blijven we oefenen en bieden we sportmomenten aan.
 • De vergoeding: Je krijgt je vergoeding voor het aantal uren dat je in opleiding bent, oefent en wordt ingezet.
 • En verder nog: spannend en uitdagend werk, een fantastische en hechte groep collega’s. En, misschien wel het allerbelangrijkste, de mogelijkheid je zinvol in te zetten voor je omgeving.

Lijkt jou dit wat? Klik dan snel hier om je aan te melden! Of vul het sollicitatieformulier in.

 

 Brandweer Fryslân is onderdeel van Veiligheidsregio Fryslân. Binnen Veiligheidsregio Fryslân werken Brandweer Fryslân en GGD Fryslân samen aan de gezondheid en veiligheid van alle inwoners van Fryslân. De brandweer richt zich op het voorkomen en beperken van brand, brandbestrijding, technische hulpverlening bij bijvoorbeeld verkeersongevallen, incidenten met gevaarlijke stoffen, instortingsgevaar en storm- en waterschade. Bij Brandweer Fryslân werken bijna 1.400 mensen waaronder ongeveer 1.200 vrijwilligers.

Leeuwarden Hoofdpost
Aldlânsdijk 11
8934 AA Leeuwarden
088-2299999

Delen