(Afstudeer)stagiair Duurzaamheid Brandweer

Brandweer Fryslân

Brandweer Fryslân is onderdeel van Veiligheidsregio Fryslân. De Brandweer richt zich op het voorkomen en beperken van brand, brandbestrijding, technische hulpverlening bij bijvoorbeeld ongevallen, gevaarlijke stoffen en storm- en waterschade. Daarnaast zorgt Brandweer Fryslân voor ondersteuning in de vorm van opleiding, training en advies aan onder andere de Friese gemeenten. Wij werken vanuit ruim zestig locaties aan brandweerzorg. Deze locaties zijn verdeeld over vier gebieden: Noordoost, Noordwest, Zuidoost en Zuidwest. Onze beleidsterreinen gaan over risicobeheersing, vakbekwaamheid, planvorming en materieelbeheer.

De opdracht

Veiligheidsregio Fryslân heeft, net als meerdere overheidsorganisaties in Fryslân, duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Dit komt op alle vlakken van de organisatie naar voren in kleine (koffiebekers) en grote (gebouwen) zaken. Waar mogelijk doen we zaken duurzaam en circulair.

Een groot onderdeel van Veiligheidsregio Fryslân is de brandweer met 1300 vrijwilligers, 66 kazernes en ruim 200 vaar- en voertuigen. Voertuigen variëren daarbij van reguliere personenauto’s, busjes, tot bijna 100 vrachtwagens. Bij vervanging van materiaal en materieel gaan we steeds vaker voor een duurzame variant. Hiermee gaan we in een gestaag tempo naar een duurzaam wagenpark.

Ook tijdens het gebruik van materieel kunnen nog steeds stappen naar duurzamer gebruik worden gemaakt. Heel concreet hebben we in 2018 meegedaan aan de Elfwegentocht waarbij de hele provincie probeerde 2 weken lang op een duurzame wijze te vervoeren. Voor de brandweer hebben we daar ook gebruik gemaakt van fossielvrije blauwe diesel.

Graag zouden we in een stageopdracht de volgende vragen laten onderzoeken:

 • Hoe kunnen we op lange termijn ons wagenpark verduurzamen? Wat zijn bijvoorbeeld de mogelijkheden van elektrisch of waterstof aangedreven voertuigen?
 • Hoe kunnen we op korte termijn, met ons huidige wagenpark, al duurzamer rijden? Kunnen we bijvoorbeeld over op blauwe diesel of biodiesel en wat zijn de gevolgen daarvan op de motoren van de voertuigen?
 • Kunnen we daarbij verschil maken in voertuigen voor dienstreizen en voor bestrijding van incidenten?
 • Is er op de voertuigen nog brandweer specifieke apparatuur (welke nu nog aangedreven wordt door de motor van het betreffende voertuig). Denk hierbij bijvoorbeeld aan de brandweerpomp en de kraan op hulpverleningsvoertuig die we op een alternatieve wijze aan kunnen drijven.

Essentieel bij de vragen is dat onze voertuigen bij brandbestrijding & hulpverlening altijd 100% betrouwbaar functionerend inzetbaar moeten zijn.

Functie-eisen

Momenteel volg je een HBO-opleiding autotechniek of een andere relevante studierichting. Het hebben van een rijbewijs B is gewenst. De opdracht kan op afstand worden uitgevoerd, maar bij voorkeur ook een aantal uren op locatie in Fryslân. Voor deze opdracht ben je 5 tot 6 maanden beschikbaar.

Belangrijkste competenties

 • Je bent resultaatgericht
 • Je kunt vanuit eigen initiatief en zelfstandigheid de opdracht uitvoeren
 • Je bent enthousiast, nieuwsgierig en proactief
 • Je bent niet bang om vragen te stellen
 • Je bent communicatief en technisch vaardig

Ons aanbod

 • Een leuke stageplek bij een dynamische afdeling
 • Veel ruimte om de opdracht af te stemmen op jouw persoonlijke voorkeuren en die vanuit je opleiding
 • Ruimte voor persoonlijke ontwikkeling
 • € 300,- stagevergoeding per maand bij een werkweek van 36 uur

Is je interesse gewekt?

Voor meer informatie over deze functie kun je contact opnemen met Pieter-Jan Schouwstra, beleidsadviseur Materieelbeheer, via telefoonnummer 088 229 8835. Sollicitaties kunnen tot 15 september gemaild worden naar p.schouwstra@brandweerfryslan.nl.

Het overleggen van de Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) maakt onderdeel uit van de sollicitatieprocedure.

Download de vacature

Drachten
Loswal 1
9206 AH Drachten
088-2299999

Delen