Sandra en haar gezin werden gered door het afgaan van de rook- en CO-melders

  • Brandweer Nederland
  • 06 oktober 2020

“Mijn gevoel was niet goed. En dat bleek ook wel toen de melders afgingen.” Sandra en haar gezin werden gered door het afgaan van de rook- en CO-melders. “Als we die niet hadden geplaatst, had het allemaal heel anders kunnen aflopen.”

Het jonge gezin had die avond sinterklaas gevierd en ’s middags hadden ze de kachel gestookt. “Het weerbericht gaf aan dat de luchtdruk hoog was en het daarom werd afgeraden om te stoken. We hebben daarom de kachel uit laten gaan. Maar het vreemde was dat er rook bleef hangen.”
Een paar uur later besloten ze naar bed te gaan. “Mijn man bleef nog even wakker om een flesje aan onze zoon Luuk te geven. Hij vertelde daarna dat de rook nog niet helemaal weg was. Ondanks dat we de ramen hadden opengedaan.” Haar man voelde aan de schouw die door de slaapkamer liep, maar die voelde niet warm. “Toch vertrouwde ik het niet. Onze kachel was in een schouw gebouwd dus veel zien of voelen konden we niet.”

Een uur later ging toch de CO-melder af. “We zijn naar beneden gegaan en zagen dat de muur achter de schouw scheurde. Het bovenste stuk van de schouw was gloeiend heet en door de rook gingen de melders af. We hebben daarom meteen 112 gebeld.” Die zeiden dat Sandra en haar gezin direct naar buiten moesten. “Binnen een paar minuten stonden we buiten op straat met een baby, een peuter en een hond terwijl het flink vroor. De schrik zat er goed in.”

Gezin met een baby en een peuterzoon

Toen ze dit huis kochten, zat de kachel er al 20 jaar in. “Daarom hebben we het ook goed laten uitvegen voordat we gingen stoken. Maar blijkbaar moest het een keer fout gaan. Het had volgend jaar kunnen gebeuren, maar ook over 10 jaar. Maar hierdoor verliep onze kraamtijd iets anders dan gepland.”

Na een half jaar is de schade nog niet helemaal hersteld. “De schouw en de muur erachter zijn gesloopt. En ook de vloer en plafond hadden schade. We nu een nieuwe houtkachel, maar we hebben geen inbouw meer.” Ze wil mensen op het hart drukken om de melders te plaatsen. “Het is een investering, maar het is het waard. Als wij ze niet hadden gehad, had het heel anders kunnen aflopen.”

Zorg dat je net zoals Sandra rook- en koolmonoxidemelder hebt hangen zodat je op tijd gewaarschuwd wordt bij brand.

Koolmonoxidemelders

Wat doet een koolmonoxidemelder? En waar hang je die op?

CO-melder_neutraal.png

Rookmelders redden levens

De meeste slachtoffers bij brand vallen door het inademen van rook. Als je slaapt, ruik je niets. Alleen je gehoor werkt nog.

Rookmeldersgesprek

Delen