Nieuwe brandweerkazerne Surhuisterveen opent de deuren

  • Surhuisterveen
  • 17 juni 2019

Zaterdag 29 juni opent de nieuwe brandweerkazerne van Surhuisterveen van 12.00 tot 15.00 uur haar deuren voor het publiek. De spiksplinternieuwe kazerne is de eerste Friese brandweerkazerne
die gebouwd is volgens de door de brandweer vastgestelde blauwdruk. Bezoekers kunnen een kijkje nemen in de door JOUS architecten met brede inbreng van vrijwilligers ontworpen kazerne aan de Lauwersweg. 

 

Start en einddatum 
In september is er gestart met de bouw van de nieuwe kazerne aan de Lauwersweg 20 in Surhuisterveen. Deze kazerne vervangt de huidige kazerne aan de Badlaan die, door veroudering en ruimtegebrek, niet meer aan de eisen voldoet. Op de nieuwe locatie aan de Lauwersweg zijn goede uitvalswegen en is de bereikbaarheid voor vrijwilligers beter. De bouw is zoveel mogelijk gedaan door lokale partijen.

Circulair en nul op de meter
De kazerne is gebaseerd op de blauwdruk voor nieuwe Friese brandweerkazernes. Ze worden gebouwd conform het ‘nul op de meter’-principe, zo circulair mogelijk en gasloos. Dat uit zich in het gebruik van veel demontabele en hergebruikte materialen zoals bijvoorbeeld de vloer, lichtmast, straatwerk, meubilair en andere zaken. Daarnaast is er aandacht voor biodiversiteit rondom de nieuwe kazerne. 
De bouw is zoveel mogelijk gedaan door lokale partijen.    

Delen