Technasium Brandweer Award Fryslân

Linde College wint Friese Technasium Brandweer Award

  • Leeuwarden
  • 08 maart 2017

In de afgelopen maanden streden leerlingen van zes technasium-opleidingen in Fryslân om de Technasium Brandweer Award 2016. Na een spannende finale in de brandweerkazerne aan de Aldlânsdyk in Leeuwarden ging een groep van vier leerlingen van het Linde College uit Wolvega op 1 maart met de felbegeerde award naar huis.

Innovatie
De 13/14-jarige leerlingen kregen als opdracht van Brandweer Fryslân mee om een innovatieve technische voorziening te bedenken waardoor woningbrand kan worden voorkomen of zodanig beperkt dat 65-plussers voldoende tijd hebben om zichzelf in veiligheid te brengen, of door anderen in veiligheid te worden gebracht. Naast het Linde College pitchten ook leerlingen van het Leeuwarder Lyceum, RSG Simon Vestdijk (Harlingen), CSG Bogerman (Sneek), Stellingwerf College (Oosterwolde) en CSG Liudger (Drachten) hun idee waarmee zij eerder al de voorrondes hadden gewonnen.

Minibrandje
Het was voor de jury lastig kiezen tussen de zes innovatieve ideeën. Zo kwamen de leerlingen van het Leeuwarder Lyceum met een uitgewerkt plan voor een vluchtmelder, waarmee ouderen bij brand makkelijk de weg uit hun huis kunnen vinden. De groep van het Bogerman College nam het advies “Think outside the box” erg letterlijk met hun idee voor een slaapkamer die met een veer uit huis wordt geschoven en naar beneden zakt. De finalisten van het Stellingwerf College lieten de brandweermannen schrikken toen zij in het lokaal vuur wilden gebruiken om hun werkende prototype te demonstreren. Uiteindelijk konden zij in een van de hallen laten zien hoe de ventilatoren in hun maquettehuis de rook van het minibrandje afvoerden.

Breilig
Na bijna drie kwartier overleg koos de jury voor het idee “Breilig”: een samenvoeging van brand en veilig. Het idee is een combinatie van een slimme rookmelder die ook afgaat bij de buren, een schermpje in huis waarop de buren kunnen zien wat er aan de hand is en een app waarmee de familie op de hoogte wordt gebracht. De jury prees de samenredzaamheid van het idee en was bovendien enthousiast dat het een flexibel systeem is, wat het idee in de praktijk goed toepasbaar maakt.

Inspiratie
Regionaal brandweercommandant Wim Kleinhuis was erg enthousiast over de aangedragen ideeën en prees het hoge niveau dat de scholieren lieten zien.

Winnaars van het Linde College

Delen