Grotere kans op natuurbrand: wees ook in je tuin extra alert!

  • Fryslân
  • 07 april 2020

Op dit moment is er in Fryslân een extra groot risico op natuurbrand. Daarom wordt iedereen in Fryslân gevraagd om extra alert te zijn op het voorkomen van natuurbrand – ook in je tuin en naast je huis! - en een brand direct te melden.

Vanwege de coronamaatregelen wordt iedereen gevraagd om zoveel mogelijk thuis te blijven. Maar ook in je tuin of naast je woning kan een natuurbrand ontstaan. Het is dus belangrijk om ook in je eigen achtertuin en dicht bij huis alert te zijn op natuurbrand. 

Brand naast je huis voorkomen

Bijna alle natuurbranden ontstaan door menselijk gedrag. Eén nonchalant weggegooide sigarettenpeuk of stuk glas kan - ook vanuit je tuin - al de oorzaak zijn van een brand die een enorm natuurgebied verwoest.

Zo kun je natuurbrand naast je huis voorkomen:

  • Houd je ook in de tuin aan de regels voor het gebruik van barbecues en vuurkorven.
  • Parkeer je auto niet in hoog, droog gras - ook niet bij je huis.
  • Gooi afval - vooral glas - in afvalbakken.
  • Rook niet in natuurgebieden, ook niet in dat kleine stukje dicht bij huis.

Actuele natuurbrandrisico

Op www.natuurbrandrisico.nl wordt het actuele natuurbrandrisico in Nederland per veiligheidsregio weergegeven. Het risico wordt daarbij in twee ‘fasen’ weergegeven: een fase waarin sprake is van regulier risico en een fase waarin iedereen wordt gevraagd om extra alert te zijn. De meetstations meten o.a. de wind, temperatuur, droogte en luchtvochtigheid. In combinatie met bijvoorbeeld de meteogegevens van KNMI en buienradar, informatie van natuurbeheerders en brandweerdeskundigen uit het veld en eigen waarneming wordt de fase voor natuurbrandrisico in een veiligheidsregio bepaald.

Meer weten?

Kijk dan op natuurbrandrisico.nl of op deze pagina.

Delen