Een kijkje in de keuken: hulpverleningsoefening op het water

  • Sneek
  • 12 september 2018

Een explosie en brand aan boord van een zeekadettenschip, meerdere gewonden en mensen te water… dat was het scenario van de meerdaagse grootschalige hulpverleningsoefening van Veiligheidsregio Fryslân op het Sneekermeer in april 2018. In deze korte film kun je zien hoe de ruim 150 hulpverleners en vrijwilligers dat hebben beleefd!

Oefenscenario: explosie op zeekadettenschip

Op de vier oefenavonden met steeds andere deelnemers werd hetzelfde scenario gespeeld: tijdens de voorjaarsvakantie is een zeekadettenschip met ongeveer 40 mensen aan boord onderweg. Het schip is onderweg van Lemmer richting Lauwersoog om daar de Waddenzee op te gaan. Tijdens deze vaart gaat het ter hoogte van Sneek mis. Door een explosie in de machinekamer ontstaat er een brand aan boord. Het schip raakt stuurloos en loopt aan de grond in de vaargeul. Het schip raakt lek en dreigt te zinken.

Deelnemers aan de oefening

Aan de oefening deden de volgende organisaties mee: Brandweer Fryslân, Politie Eenheid Noord-Nederland, Meldkamer Noord Nederland, Gemeente Súdwest Fryslân, Gemeente De Waadhoeke, Gemeente De Fryske Marren, Gemeente Weststellingwerf, Rijkswaterstaat, Wetterskip Fryslân, Provincie Fryslân, Regionale Ambulancevoorziening Fryslân, private watersportorganisaties en het Zeekadetkorps Harlingen, Lemmer en Urk. Veiligheidsregio Fryslân coördineerde de grootschalige oefening.

Gezonder en veiliger Fryslân

Binnen Veiligheidsregio Fryslân werken Crisisbeheersing, Brandweer Fryslân en GGD Fryslân met elkaar aan een gezonder en veiliger Fryslân. De afdeling Crisisbeheersing is onderdeel van de Veiligheidsregio en onder andere verantwoordelijk voor de vakbekwaamheid van de crisisorganisatie. Door te oefenen bereidt Veiligheidsregio Fryslân de crisisorganisatie en de hulpdiensten zo goed mogelijk voor op incidenten op het water.

 

 

 

 

Delen