Campagne ‘Ben jij voorbereid?’ voor en door studenten

  • Leeuwarden
  • 28 augustus 2017

Brandweer Fryslân lanceert op 28 augustus de campagne ‘Ben jij voorbereid?’. De campagne motiveert studenten om maatregelen te treffen die de brandveiligheid vergroten. De campagne is bedacht door studenten Communication & Multimedia Design (CMD) van NHL Hogeschool in opdracht van Brandweer Fryslân.

 

De campagne richt zich op eigen verantwoordelijkheid en zelfredzaamheid van studenten. Want daarin is nog steeds veel winst te behalen. Het ontbreken van rookmelders of rookmelders die het niet doen, geblokkeerde vluchtwegen en gebrekkige elektrische installaties zijn zomaar wat zaken die in veel studentenhuizen spelen.

Een brandveiliger studentenleven hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. Daarom richt de campagne zich op drie simpele maatregelen die studenten kunnen nemen om de brandveiligheid in hun woning verbeteren.

  1. Het ophangen en regelmatig testen van rookmelders in de gangen, in je eigen kamer en bij voorkeur ook in overige verblijfsruimtes en de ruimte waar de wasmachine staat.
  2. Het bespreken en bepalen van de snelste en veiligste vluchtroute met huisgenoten.
  3. Het sluiten van de binnendeuren voordat je gaat slapen.

En daar hebben de CMD-studenten zelf ook veel van geleerd: Susan: “Wat ik ervan heb opgestoken is dat ik echt een rookmelder moet ophangen. Ik dacht dat je bij brand wel wakker wordt van een brandlucht, maar als je slaapt werkt je neus niet, je moet dus gewekt worden door het geluid van een rookmelder.” Hugo: “Ik heb thuis de rookmelders regelmatig getest en gekeken naar de vluchtroutes, ook doe ik alle binnendeuren dicht voordat ik ga slapen.” Jurjen: “Daarnaast is het is natuurlijk erg leuk om aan een project te mogen werken voor een partij als Brandweer Fryslân. Dat de campagne ook daadwerkelijk wordt uitgezet is natuurlijk geweldig.”

Studenten filmen op de kazerne

De ‘Ben jij voorbereid?’-campagne bestaat onder andere uit advertenties en een film. De campagne is zowel Nederlands- als Engelstalig om de groeiende groep buitenlandse studenten te bereiken. De campagne wordt gelanceerd tijdens de Leip! Introductieperiode in Leeuwarden. Onder andere door het tonen van de campagnefilm ‘Ben jij voorbereid?’ tijdens Leip! Cinema op 6 september.

Ook is Brandweer Fryslân aanwezig tijdens de Meet & Greet voor nieuwe studenten op het Wilhelminaplein. Studenten zijn dan van harte welkom om in gesprek te gaan over alles wat er nodig is voor een brandveilige studententijd. Ook staat er een speciale rookcontainer waarin studenten kunnen ervaren hoe het is om met verminderd zicht een uitgang te moeten vinden.

Kijk hier voor meer informatie over veilig op kamers

Delen