_MG_6681v2finalHR.jpg

Akkrum

Brandweer Akkrum staat klaar voor iedereen in onze dorpen en omgeving. Ons hechte team bestaat uit 15 mannen en vrouwen die allemaal brandweer zijn naast ons gewone werk. De brandweer komt niet alleen bij brand in actie. Als de pieper gaat, kan er van alles aan de hand zijn. Ook bij stormschade, rampen en verkeersongevallen wordt de hulp van de brandweer vaak ingeroepen. Wij zijn er voor het redden van mens en dier. Als brandweervrijwilliger heb je een mooi en dankbaar vak.

Stap jij bij ons in?

Spannend en uitdagend werk, een fantastisch en hecht team. En, misschien wel het allerbelangrijkste, de mogelijkheid je zinvol in te zetten voor je omgeving. Grijp die kans en stap in bij Brandweer Akkrum! 

Er is een brand of ongeval en de brandweer gaat ter plaatse. Het klinkt vanzelfsprekend maar dat is het niet. Het team van Brandweer Akkrum bestaat momenteel volledig uit vijftien vrijwilligers. Vooral op werkdagen merken we dat er krapte ontstaat in de bezetting. Daarom zijn we druk op zoek naar nieuwe teamleden die overdag snel ter plaatse kunnen zijn. Het is logisch dat je niet altijd paraat kunt staan, daarom is de ploeg groter dan de bezetting die nodig is.

Brandweer Akkrum zoekt mannen en vrouwen die wonen en/of werken in de buurt van Akkrum-Nes. In principe kan iedereen bij het team komen, ongeacht welk beroep je uitoefent. Belangrijk voor de bezetting is dat je ongeveer 3 werkdagen in de omgeving bent (5 minuten reisafstand kazerne) en dat je je redelijk snel vrij kunt maken om op onverwachte momenten uit te rukken. 

Ga vrijblijvend met ons in gesprek om te kijken of het echt iets voor jou is. Spreekt het je aan? Dan krijg je de kans om een periode mee te draaien met oefenavonden, maar ook krijg je een pager zodat je bij een melding de adrenaline-kick kunt ervaren!

Opleiding

De opleiding tot brandweerman/vrouw duurt ongeveer anderhalf jaar en kan in de avonduren plaatsvinden. De opleiding die vrijwilligers volgen is hetzelfde als de opleiding die professionals volgen. Al onze brandweervrijwilligers zijn daarom perfect getraind en kunnen in alle omstandigheden hun vakmanschap inzetten. Naast de opleiding tot brandweerman/vrouw zijn er regelmatig oefenavonden (24 per jaar) om up-to-date te blijven en als team samen te werken. Deze vinden plaats op dinsdagavond. Er wordt dan een praktijkoefening gedaan of er wordt in theorie aandacht besteedt aan diverse voorvallen. Aan het einde van de oefenavond is er altijd ruimte om even gezellig na te zitten.

Naast de basisopleiding (tot Manschap A) kan iemand verder gaan met de opleiding tot chauffeur, bevelvoerder of verkenner gevaarlijke stoffen.

Manschap

De basisopleiding die elke vrijwilliger en professional volgt maakt iemand een "Manschap A". Hiermee mag je bij elke uitruk volledig meedraaien.

Klik hier voor meer informatie over de opleiding Manschap A

Chauffeur / pompbediende

Bij een uitruk is er natuurlijk ook een chauffeur nodig. De chauffeur rijdt het brandweervoertuig naar de juiste plaats. Op de locatie is de chauffeur ook pompbediende, deze zorgt voor de juiste blusmiddelen. Om chauffeur/pompbediende te worden is een aanvullende opleiding vereist waarbij je ook een groot rijbewijs moet halen.

Klik hier voor meer informatie over de opleiding brandweerchauffeur

Klik hier voor meer informatie over de opleiding voertuigbediener

Bevelvoerder

Het brandweervoertuig kan niet vertrekken zonder bevelvoerder. De bevelvoerder stuurt het team (van minimaal 6) aan bij een uitruk. De bevelvoerder zorgt voor de taakverdeling en houdt overzicht over de situatie. Om bevelvoerder te worden moet een aanvullende opleiding gedaan worden.

Klik hier voor meer informatie over de opleiding Bevelvoerder

Verkenner gevaarlijke stoffen

In Akkrum zit 1 van de 5 gespecialiseerde meetploegen van Friesland. Een deel van Team Akkrum kan worden ingezet bij meting van gevaarlijke stoffen. Leden van de meetploeg volgen hiervoor ook een aanvullende opleiding.

Klik hier voor meer informatie over de opleiding Verkenner gevaarlijke stoffen

 

 

Akkrum
It Vegelinskampke 12
8491 PD Akkrum
088-2299999

Andere brandweerlocaties in de buurt

Delen