Jeugdbrandweer Fryslân

Ben je tussen de 12 en 18 jaar oud? Dan kun je bij de Jeugdbrandweer in Franeker of Gorredijk. Je krijgt een voorproefje van bijna alles wat met de brandweer te maken heeft en je kunt meedoen aan wedstrijden. Het is niet alleen leerzaam, maar vooral ook leuk en gezellig!

De jeugdbrandweer laat jeugd van 12 tot 18 jaar op speelse wijzen kennis maken met het brandweervak. De ene keer gaat het om een oefening waarbij er een fictieve brand geblust moet worden. De andere keer wordt de theorie behandeld of leer je hoe je een auto moet knippen. Je leert als jeugbrandweer heel erg veel over brand, maar het vak is veel meer dan alleen dat. Gedurende de training leer je ook dingen over hulpverlening en hoe het allemaal werkt binnen de brandweerorganisatie.

Tijdens de oefeningen wordt er niet gewerkt met echt vuur of echte rook. Je mag namelijk nog geen ademlucht dragen, maar om het toch spannend te maken wordt er gewerkt met vlammenborden, knetterkasten en oefenrook. Om al deze werkzaamheden goed en veilig uit te kunnen voeren beschik je als jeugdlid over een bluspak, helm, veiligheidslaarzen en handschoenen.

Elke vrijdagavond van 19.00 uur tot 21.00 uur komen de jeugdbrandweerleden van Franeker en Gorredijk bij elkaar op hun eigen kazerne. Door afwisseling aan te brengen in de werkwijze blijft het altijd leuk en leerzaam voor iedereen. Er worden tussendoor namelijk ook uitjes georganiseerd en andere verrassingen.

 

Jeugdbrandweer1
Jeugdbrandweer2

Meer informatie?

De Stichting Jeugdbrandweer Nederland organiseert activiteiten, zoals wedstrijden en toetsen. Als je meer wilt weten over de Jeugdbrandweer, kijk dan op hun website.

Zoals eerder genoemd is de jeugd tussen 12 en 18 jaar oud, maar wil je je aanmelden bij de jeugdbrandweer dan kan dat tot 15 jaar. Je wordt namelijk opgeleid om later door te kunnen stromen en deel te kunnen nemen bij een echte brandweerploeg. Op deze manier heb je genoeg tijd om zoveel mogelijk van het vak te leren.

Op dit moment zijn er bij Brandweer Fryslân twee jeugdbrandweerposten. Zo is er de post jeugdbrandweer Franeker en de jeugdbrandweer Gorredijk. Beide posten hebben ongeveer zeven jeugdleden en blijven maar groeien. Wil je meer weten over de jeugdbrandweer bij jou in de buurt, of lijkt het je leuk om je hier bij aan te sluiten? Kijk dan bij Jeugdbrandweer Franeker of Jeugdbrandweer Gorredijk of meld je hiernaast aan.

Volg de jeugdbrandweer op social media

Delen