Rookmelder- en woningcheckproject

In september start van het rookmelder- en woningcheckproject van Brandweer Fryslân. In totaal worden er, in de periode september 2017 – december 2018, over de gehele provincie ongeveer 1800 woningen bezocht. Dit zijn huizen waar de brandweer er volgens berekeningen meer dan 18 minuten over doet om na een melding ter plaatse te komen.

Waarom woningchecks?
De brandweer komt altijd zo snel mogelijk ter plaatse, maar in sommige gebieden duurt dat langer. Bij de woningen die bezocht worden is dat het geval. Medewerkers van Brandweer Fryslân komen hier preventief langs voor een woningcheck en hangen als het nodig is één of twee gratis rookmelders op. Bewoners die in aanmerking komen voor een woningcheck krijgen een brief thuisgestuurd.


(kaartje: locaties van woningen voor rookmelder- en woningchecks)

Wat doet de brandweer bij de woningchecks?
Medewerkers van Brandweer Fryslân geven bewoners advies over brandveiligheid in de woning. Er komen verschillende zaken aan bod, zoals:

  • Hangen er rookmelders in huis? Waar hangen de rookmelders? En doen ze het nog?
  • Wordt er veilig omgegaan met elektrische apparatuur?
  • Is de vluchtroute vrij? Kunnen bewoners bij brand snel hun huis uit?

De brandweer wijst meteen aan wat al goed geregeld is en wat beter kan.

Lokale brandweermensen
De komende tijd gaan 68 brandweermensen op pad om, samen met de inwoners van de 18 minuten-plus-gebieden, Fryslân een stukje brandveiliger te maken. Deze brandweermensen beschikken vanuit hun achtergrond over waardevolle praktijkkennis over brandveiligheid.

Vragen? Stuur een e-mail naar: woningcheck@brandweerfryslan.nl.   

‘Brand overkomt mij niet’ denken veel mensen. Toch krijgt Brandweer Fryslân jaarlijks rond de 300 meldingen van brand in een woning. Uit landelijke cijfers blijkt dat veruit de meeste brandslachtoffers vallen in de eigen woonomgeving.

Lees meer over brandveiligheid!

Delen