Siebe Sietzema (39) werkt als manschap en chauffeur bij de blusploeg Gorredijk. Daarnaast is hij ondernemer in zijn eigen bedrijf. “Ik woonde in Gorredijk en fietste vaak langs de kazerne. Dat maakte me nieuwsgierig; ik wilde een bijdrage leveren aan de gemeenschap van het dorp waar ik toen woonde. Ik heb toen brutaal aan de bel getrokken met de vraag of ze nog mensen zochten en of ik mee kon kijken.”

Portret Siebe Sietzema

Zo begon de kennismaking van Siebe met de brandweer zo’n negen jaar geleden.  “Het voelde direct goed, ik werd fijn in de groep opgenomen en ben snel gestart met de opleiding. Ik moest de eerste weken wel wennen aan de pieper, voelde de druk om altijd beschikbaar te zijn. Die spanning ebde gelukkig al snel weg, nu is het onderdeel van mijn dagelijkse routine.’’

Sietzema Techniek

Siebe heeft al twintig jaar zijn eigen bedrijf, Sietzema Techniek. Daar maken ze nieuwe slijtdelen voor industriële machines, reviseren én modificeren ze versleten machineonderdelen voor bijvoorbeeld de levensmiddelenindustrie, petrochemie, maritiem & bagger, energie en recyclingindustrie. “Omdat ik nu een aantal mannen in dienst heb, kan ik mijn onderneming gemakkelijk combineren met mijn werk bij de brandweer. Ik heb ervoor gezorgd dat ik vaak misbaar ben en hierdoor snel naar een oproep kan.”

“De meeste uitrukken hebben technische aspecten: hoe pakken we een situatie aan en hoe doen we dat zo efficiënt en zo snel mogelijk? Meerdere jongens in onze ploeg hebben technische kennis. Die kunnen we toepassen door een goed plan te maken, bijvoorbeeld bij een ongeval. Daarnaast is vooral het gebruik van je boerenverstand vaak belangrijk tijdens een uitruk.”

Voldoening

“Werken bij de brandweer levert mij voldoening op: Bijvoorbeeld als je team bij brand een woning weet te sparen of als je op tijd bij een ongeval bent en iemands leven kunt redden. Het brandweerwerk is een passie. Ik vind het erg waardevol om dat met een gezellige ploeg gelijkgestemden te kunnen uitoefenen. Daarom zit ik al negen jaar met veel plezier bij de brandweer.”

Brandweervrijwilliger: ook iets voor jou?

De brandweerploeg van Gorredijk kan versterking gebruiken en zoekt daarom nieuwe ploegleden. Wil jij een bijdrage leveren aan het redden van mens en dier? Meld je dan aan als brandweervrijwilliger.

Kijk voor meer informatie naar de vacature voor brandweervrijwilliger of neem contact op met clusterhoofd Henk van der Schaaf via h.vdschaaf@brandweerfryslan.nl.

Stel een vraag
Sluit stel een vraag box