Libbe Zandberg

Libbe Zandberg (57), ploegleider brandweerpost Haulerwijk, banketbakker en drager bij uitvaarten: ‘Dat het niet bij kijken bleef, is wel duidelijk!’

Hij is er bij brand of andere noodgevallen, maar ook ná het leven. Naast brandweerman is Libbe Zandberg namelijk kistdrager bij uitvaarten.

Libbe’s wekker gaat in het holst van de nacht. ‘In het dagelijks leven ben ik banketbakker. Ik sta om 3.00 uur op en ben om 12.00 uur vrij.’ In de middag is Libbe kistdrager bij uitvaarten. Van gebak en banket naar een uitvaart: een groter contrast is bijna niet denkbaar. Toch hoefde Libbe niet lang na te denken, toen de begrafenisvereniging in zijn dorp dragers zocht. ‘Zo kan ik overleden dorpsgenoten een laatste eer bewijzen. Dat geeft me een goed gevoel.”

Naast bakker en drager is de Haulerwijker ook nog ploegleider bij de brandweer in het dorp. ‘Bijna tweeëndertig jaar geleden kwam de schilder ons huis schilderen. Hij vertelde dat de brandweer nieuwe mensen zocht. Of het niet iets voor mij was? Ik twijfelde enorm, maar besloot toch eens te kijken. Dat het niet bij kijken bleef, is wel duidelijk!’ Door de jaren heen werd de brandweer steeds belangrijker in Libbe’s leven. ‘Eigenlijk zit het altijd in mijn hoofd. Als ik ga slapen, leg ik een setje kleding neer dat ik snel kan aantrekken als de pieper gaat. Doe ik boodschappen, dan parkeer ik de auto zó dat ik snel weg kan.’

Brandweervrijwilliger: Ook iets voor jou?

De brandweerploeg van Haulerwijk bestaat uit 14 enthousiaste leden die zich inzetten voor het redden van mens en dier. De ploeg kan versterking gebruiken en zoekt daarom nieuwe ploegleden.

Stap jij bij ons in?

Stel een vraag
Sluit stel een vraag box