‘De schade bleef gelukkig beperkt’

 

Het zit overduidelijk in de familie: liefde voor de brandweer én voor het timmervak. Ferdi de Jong (46) is eigenaar van timmerfabriek De Jong in Woudsend, ploegleider en bevelvoerder bij ploeg Woudsend én Officier van Dienst. Zijn vader zat bij ploeg Woudsend en had in het dorp een eigen timmerbedrijf. Ferdi trad enthousiast in zijn voetsporen. Soms komen beide werelden samen. Zoals vorig jaar, toen er brand uitbrak in de timmerfabriek.

Portret van Ferdi de Jong.

 

Ferdi was die dag bij een klant, op zo’n anderhalf uur rijden. ‘Ons bedrijf is gespecialiseerd in houten ramen, deuren en kozijnen. We bestaan inmiddels ruim honderd jaar, hebben vijftig medewerkers en klanten in het hele land. Tijdens het klantgesprek ging opeens mijn pieper. Ik trok wit weg: brand in mijn eigen timmerfabriek. Het is een van mijn grootste angsten en daarom ben ik altijd extra scherp op brandveiligheid.’ De brand blijkt in de spouw te zitten. Drie van zijn medewerkers zijn ook brandweerman en kennen het bedrijfspand door en door. ‘We hebben direct met elkaar gebeld, daarnaast had ik contact met de Officier van Dienst. Toen ik arriveerde, werd alleen nog nageblust. De schade bleef gelukkig beperkt dankzij de adequate inzet van ploegen Woudsend, Heeg en Sneek.’

Kat in de boom

Het motiveert Ferdi alleen maar meer om brandweervrijwilliger te zijn. ‘Als ploeg kun je een vervelende situatie vaak beter maken, door naar voren te stappen en te helpen. Dat geeft veel voldoening. Onze ploeg is klein en hecht, een echt vriendenteam. Mijn bedrijf en de brandweer zijn prima te combineren. Gaat de pieper, dan laat ik in principe alles vallen. Net als mijn collega-brandweerlieden. Dat is voor ons vanzelfsprekend. Maar sluit ik nét een dikke miljoenendeal en zit er een kat in de boom? Misschien maak ik het gesprek dán nog even snel af’, lacht Ferdi.

 

Tekst: Winneke Kok
Beeld: Team Horsthuis

Stel een vraag
Sluit stel een vraag box