‘Onze ploeg heeft wel drie hoveniers’

Pieter de Boer (42) is manschap bij ploeg De Westereen en hovenier. Hij heeft een druk bedrijf en een pas gekochte opknapwoning. Pieter dacht daarom niet aan een vrijwilligersbaan bij de brandweer. Totdat iemand hem overtuigde het wél te doen. Een keuze met positieve gevolgen.

Portret van Pieter de Boer

Ontwerp, aanleg, onderhoud of renovatie van tuinen? Hovenier Pieter doet het allemaal. Het voorjaar is zijn favoriete seizoen. ‘Alles ontpopt en de natuur laat zich van haar mooiste kant zien. Dat raakt me altijd weer. Het is ook de drukste tijd voor mij als hovenier.’ In 2007 startte Pieter met zijn hoveniersbedrijf en sinds 2015 is hij ook lid van brandweerploeg De Westereen. Dat laatste was geen jongensdroom. ‘Ik was volop bezig met m’n bedrijf en had net een opknaphuis gekocht. Werk genoeg dus. Er kwam een ondernemer langs die meedacht over de dakconstructie. Hij zat bij de brandweer en vroeg of ik interesse had. Later begon hij er weer over. Zo overtuigend, dat ik me heb aangemeld. Ik beteken graag iets voor de gemeenschap, werk meestal in de buurt en heb als hovenier ook veel vrijheid. Zo kan ik overdag mee op uitruk. Het was een goede keuze; de brandweer brengt me veel.

Ontspanning

Het is leuk om in een team te werken, naast mijn solistische baan. Ik leer van mijn ploeggenoten en krijg nieuwe inzichten. De combinatie van tuin- en brandweerwerk bevalt goed. Dat geldt niet alleen voor mij; onze ploeg heeft wel drie hoveniers! Ik ben de afgelopen jaren alerter geworden op veiligheid. Voorheen klom ik zonder nadenken op een metershoge ladder om hagen en bomen te snoeien. Nu regel ik een steiger of hoogwerker. En na een heftige inzet geeft het tuinwerk weer nieuwe energie en ontspanning.

Insectenhotel

Natuurlijk kijk ik met een hoveniersoog naar het groen rond de kazerne. Ik vind het mooi dat er houtwallen en stroken met hoger gras staan. Dat oogt misschien wat rommelig, maar is fijn voor de insecten. Ook thuis kun je de natuur eenvoudig helpen. Met een insectenhotel, een stapeltje hout of wat extra groen in plaats van tegels. En helpen past immers helemaal bij de brandweer. Doen dus!’

 

Tekst: Winneke Kok (GH+O)
Beeld: Team Horsthuis

Stel een vraag
Sluit stel een vraag box