Ivo Wiersma

Ivo Wiersma (35) is scheepswerktuigkundige en manschap bij de brandweer in West-Terschelling.

Ivo Wiersma was altijd al geïnteresseerd in het brandweervak. Dat begon toen hij vanuit het Noord-Brabantse Best naar Terschelling ging om de zeevaartschool te doen. “Toen ik eenmaal m’n plek op het eiland had gevonden, benaderde ik de ploegleider.” Het werd eerst een beetje afgehouden, omdat de ervaring was dat studenten van Maritiem Instituut Willem Barentsz na de opleiding vaak weer van het eiland vertrekken. Ivo begreep dat wel. “Er wordt in je geïnvesteerd, je krijgt een opleiding van twee jaar aangeboden. Dan is het logisch dat je je ook voor langere tijd aan de brandweer kunt verbinden. Toen ik een huis kocht op Terschelling veranderde de situatie en kon ik starten met de opleiding voor manschap.”

Portret Ivo Wiersma

Inmiddels is Ivo manschap bij West en scheepswerktuigkundige bij DEME Offshore. Dat betekent vier weken op zee en vier weken thuis, dus inzetbaar voor de brandweer. Maar in die vier weken is er ook tijd voor zijn gezin én voor de steeds maar groeiende stichting ‘De Jut Fabriek’, die Ivo met een vriend is gestart om afgedankt plastic te recyclen naar mooie, bruikbare dingen. “Het is druk, maar het is heel goed te doen. Zeker omdat mijn vrouw ook volledig achter mij staat, kunnen we samen de juiste balans vinden.”

Ivo geeft aan dat werken op zee veel raakvlakken heeft met werken bij de brandweer. “Je moet elkaar kunnen vertrouwen, een teamspeler zijn. Daarnaast moet je een echte aanpakker zijn, met een no-nonsense-mentaliteit. Als je jezelf daarin herkent, dan ben je heel geschikt om als brandweervrijwilliger aan de slag te gaan.”

Brandweervrijwilliger: Ook iets voor jou?

De brandweerploegen van West-Terschelling en Midsland kunnen versterking gebruiken en zoeken daarom nieuwe ploegleden. Wil jij een bijdrage leveren aan het redden van mens en dier? Stap dan bij ons in!

Stel een vraag
Sluit stel een vraag box