Hendrik Kooistra

Hendrik Kooistra is manschap bij ploeg Damwâld en schoorsteenveger. Hij klimt zonder angst over daken, checkt rookkanalen én maakt ze veilig. Maar zodra zijn pieper gaat, staat Hendrik klaar om met ploeg Damwâld hulp te verlenen. Ja, soms ook bij een schoorsteenbrand!

Ruim zeventien jaar werkte Hendrik in ploegendienst bij een betonfabriek. Altijd binnen, hij was er wel klaar mee. Een collega wees hem op het beroep schoorsteenveger. “Dat is echt iets voor jou, zei mijn collega. En het klopt helemaal. Dit jaar zijn we zelfs samen overgestapt. Het is een prachtig beroep. Ik ben vaak buiten, werk op grote hoogte, heb veel vrijheid en kan mensen echt helpen en adviseren. Als schoorsteenveger controleer en reinig ik rookkanalen. Ook geef ik advies over veilig stoken. En dat is nodig.” Hendrik merkt dat steeds meer mensen overstappen op een houtkachel, vanwege de hoge energieprijzen. “Soms gaan kachels aan die jaren niet zijn gebruikt. Je wilt niet weten wat er dan in een rookkanaal kan zitten. Een tijdje geleden vielen er werkelijk 27 vogelskeletten uit een rookkanaal, met veren en al. Als daar vuur bij komt, heb je serieuze brand.”

Improviseren

Naast schoorsteenveger is Hendrik manschap bij ploeg Damwâld. In 2017 meldde hij zich aan. “Ik ben een helper, altijd al geweest. Daarnaast houd ik van de spanning en het onverwachte. Dat je als team opeens in actie komt en moet improviseren. Het past bij me. Ons team is vrij jong en hecht. De afgelopen jaren maakten we best indrukwekkende incidenten mee, zoals een auto-ongeluk waarbij een meisje flink bekneld raakte. We hebben haar gelukkig kunnen redden. Ook kwamen enkele schoorsteenbranden voorbij. En dan wordt heel duidelijk hoe belangrijk het is om jaarlijks het rookkanaal te vegen. Nu dit mijn beroep is, loop ik bij de volgende schoorsteenbrand graag voorop; ik weet precies hoe en wat. Maar nóg liever help ik mensen om dit te voorkomen!”

 

Tekst: Winneke Kok
Beeld: Team Horsthuis

Stel een vraag
Sluit stel een vraag box