Andries Wiersma

Andries Wiersma (37) is manschap bij ploeg Wommels, controleur van brandbestrijdingsmiddelen én fanatiek thuisbakker. Hoewel hij de beroepsmatige bakkerij al lang geleden verliet, maakt Andries thuis nog altijd de lekkerste taarten en koekjes. Zijn baksels leverden hem zelfs een plekje op in het televisieprogramma High Tea Challenge.

Portret Andries Wiersma

Vruchtengebakjes. Hazelnootschuimtaart. Oranjekoek. In huize Wiersma gaat geen week voorbij zonder zelfgemaakt gebak. ‘Bakken is het mooiste wat er is’, vindt Andries. ‘In het bakken kan ik mijn creativiteit kwijt. Ik vind het heerlijk om een taart helemaal te decoreren. Lekker priegelen met marsepein. En natuurlijk is het leuk om iets te maken dat mensen lekker vinden, waar ze van genieten.’

Ooit was Andries dan ook bakker van beroep. Die baan bleek echter lastig te combineren met zijn andere passie: de brandweer. Sinds 2004 is Andries onderdeel van de Wommelser brandweerploeg. ‘Als kind had ik al een fascinatie voor de brandweer. De vader van een vriendje was brandweerman. Werd hij opgepiept, dan gingen wij er achteraan! Op mijn negentiende ging ik zelf bij de brandweer. Het onverwachtse, het besef dat de pieper altijd kan gaan; geweldig vind ik dat.’ Maar precies die eigenschap bleek in de bakkerij juist níet handig: ‘Had ik net van alles in de oven staan, dan kon ik niet zomaar weglopen als de pieper ging. Ik moest dus kiezen: de bakkerij of de brandweer.’

Het werd het laatste. Andries verliet de bakkerij en werd controleur van brandbestrijdingsmiddelen. Maar met bakken stopte hij dus niet, want thuis bleef hij de lekkerste taarten en koekjes bakken. En dat werd opgemerkt: Andries is vorig jaar geselecteerd voor het televisieprogramma High Tea Challenge, een bakwedstrijd voor thuisbakkers. ‘De uitslag mag ik natuurlijk nog niet verklappen, maar het was een geweldig avontuur.’ Benieuwd naar Andries’ prestaties? High Tea Challenge wordt vanaf 28 februari uitgezonden op Net 5.

Tekst: Maart Visser (GH+O)
Beeld: Team Horsthuis

Brandweervrijwilliger: Ook iets voor jou?

Ook onderdeel uitmaken van de brandweer? Grijp je kans en stap bij ons in! Bekijk de vrijwilligersvacature en solliciteer!

Stel een vraag
Sluit stel een vraag box