Wat betekent het om vrijwilliger te zijn?

Brandweermensen, beroeps en vrijwillig, zijn mannen en vrouwen uit alle lagen van de bevolking. Mensen met verschillende achtergronden die zich betrokken voelen bij hun samenleving en die zich daar op een positieve manier voor willen inzetten.

Selectie

De brandweer stelt eisen aan lichamelijke conditie, opleiding en geoefendheid. Na je aanmelding wordt er gekeken of je voldoet aan de basiseisen.

Beschikbaarheid

Na toetreding tot het korps wordt er op je gerekend. Niet alleen door je collega’s, maar vooral ook door de burgers. Als vrijwilliger bij Brandweer Flevoland ben je gedurende een bepaalde periode per maand oproepbaar en beschikbaar.

Als de pager gaat

Als vrijwilliger word je bij een alarmering opgeroepen via een pager. Vervolgens kom je bij de meeste posten naar de kazerne om uit te rukken. De woon- en werkafstand kan dan natuurlijk niet te groot zijn.

Kazernediensten

In Almere en Lelystad wordt er met roosters gewerkt en draaien de vrijwilligers wacht- en slaapdiensten op de kazerne. In Almere en Lelystad draai je kazernediensten en blijf je ’s nachts of in het weekend op de kazerne om uit te rukken, te eten, te oefenen, te sporten en te slapen.

Overweging

De meeste vrijwilligers hebben naast het brandweerwerk een fulltime baan. Het is daarom belangrijk om de keuze om vrijwilliger te worden vooraf goed te overwegen. De directe omgeving moet achter jouw beslissing staan, óók de werkgever. In de meeste gevallen ben je tijdens je werk namelijk oproepbaar.

Wij zoeken jou als je ...

  • Minimaal 18 jaar oud bent
  • Goed Nederlands kunt spreken
  • Van onbesproken gedrag bent
  • Minimaal een VMBO-diploma hebt

Verder ben je sportief, stressbestendig en praktisch ingesteld. Je hebt een behoorlijke dosis doorzettingsvermogen en natuurlijk hou je van nieuwe uitdagingen en kun je goed in teamverband werken.

Meld je aan!

Waarom wil jij bij de brandweer?

We ontvangen graag een beknopte motivatie en een recent CV. Solliciteer vandaag nog via het sollicitatieformulier!

Vrijwilligers aan het woord

Hoe is het om vrijwilliger te zijn bij Brandweer Flevoland? Bekijk nog meer filmpjes van onder andere oefenleider Alice Scheer, aspirant-brandweerman Dilllian en vrijwilliger Maurits Tamminga.

Vrijwilliger Christiaan Blaakmeer aan het woord

‘Ik was die zondagavond op tijd naar bed gegaan, want maandag was een belangrijke dag. Die dag ging ik namelijk examen doen voor bevelvoerder bij de brandweer.’

Christiaan Blaakmeer ..JPG

Blogs vrijwilligers Brandweer Flevoland

Ben je benieuwd wat je te wachten staat als vrijwilliger? Lees dan de blogs van onze brandweervrijwilligers.

Delen