De ervaring met de VR-bril is levensecht

  • Dronten
  • 04 april 2019

Brandweer Flevoland startte op 3 april op de markt in Dronten met de VR Experience. Het publiek krijgt de komende periode de kans te ervaren hoe het voelt als er ’s nachts bij je thuis brand uitbreekt. Burgemeester Ineke Bakker nam de kick-off van deze campagne voor haar rekening.

Keuze
Klokslag half tien meldt burgemeester Ineke Bakker zich bij de stand van de collega’s van Risicobeheersing. Aan haar de eer om als eerste te ervaren hoe het is om midden in de nacht de juiste keuze te moeten maken als de rookmelder is afgegaan en de gang vol met rook staat. Burgemeester Bakker: ’Het is wel heel goed om je bewust te zijn van de gevaren van brand. De ervaring met de bril is levensecht. Je ziet echt iemand staan die een keuze moet maken. Op dat moment besef je dat je die persoon zelf bent.’

Bewustwording
‘En juist deze bewustwording willen wij bij de burger onder de aandacht brengen’, zeggen Gerben van der Lugt en Rob Visser van de afdeling Risicobeheersing. ‘Je wordt midden in de nacht wakker en dan? Welke keuze maak je? Besef je wat er aan de hand is en neem je in de hectiek de juiste beslissingen?’ Op een veilige en realistische manier ervaart de burger de gevaren van brand en de keuzes waar je op zo’n moment voor komt te staan. Uiteraard is er na afloop van deze experience voldoende tijd om na te praten en om vragen te stellen.

Pakketje
Alle mensen, jong en oud, die aan deze Virtual Reality Experience  deelnemen krijgen na afloop een pakketje mee naar huis. Hierin zit een kartonnen en makkelijk in elkaar te zetten VR-bril. Door de eigen telefoon in de VR-bril te plaatsen is het mogelijk alle scenario’s nog eens op het gemak met het hele gezin te doorlopen. Er zijn op dit moment vier scenario’s: koken, vluchten, brand(on)veilige situaties in huis en eentje voor de jeugd.

Wanneer?
De Brandweer is op woensdagochtend 17 april, 1, 15 en 29 mei en 12 en 26 juni te vinden op de markt in Dronten. De aanwezigheid op de markt in Dronten maakt deel uit van een pilot. Na juni wordt gekeken hoe de VR Experience breder ingezet kan worden in Flevoland.
Lukt het niet om langs te komen? De BrandweerVR app is beschikbaar in de appstore of playstore. De app is hier gratis te downloaden.

 

Delen