Technasiumleerlingen ontwerpen nieuwe brandweerkazerne

  • Flevoland
  • 09 februari 2017

Lelystad Airport gaat uitbreiden. Hierdoor zullen er meer bedrijven op het vliegveldterrein gevestigd worden. Dat maakt het nodig om na te denken over brandveiligheid, waarbij ook de mogelijkheid is geopperd om een nieuwe brandweerkazerne te bouwen. Leerlingen van vijf technasiumscholen in de regio presenteren hun ontwerpen op woensdagmiddag 15 februari in het Veiligheidsmuseum PIT in Almere.

Een technasiumschool biedt havo- en vwo-leerlingen een speciaal programma aan met daarin het vak Onderzoek en Ontwerpen (O&O). Daarin werken de leerlingen 4 uur per week in groepen aan een opdracht van de overheid of het bedrijfsleven. De achterliggende gedachte is tweevoudig: de leerlingen ontwikkelen verschillende vaardigheden (zoals samenwerken en je inleven in de rol van een professional, leiding geven, creativiteit ontwikkelen, doorzetten), en de opdrachtgever kan de ideeën van de leerlingen - die vaak vernieuwend zijn en 'out of the box' - gebruiken bij de uitvoering van een project.

Het project voor Lelystad Airport omvat het ontwerpen van een nieuwe brandweerkazerne die voldoende capaciteit heeft om de toekomstige bedrijven op het vliegveldterrein te bedienen. Het is overigens nog niet zeker of alle dienstverlening op deze locatie gaat plaatsvinden. Maar wel is op elk vliegveld een Vliegtuig Brand Bestrijding (VBB) verplicht. De gebouwenbrandbestrijding (GBB) gebeurt op dit moment door de brandweer in Lelystad, met een aanrijtijd van 6 minuten.

Delen