Duizend bezoekers doen kennisquiz brandveiligheid

  • Lelystad
  • 19 juli 2017

Mooie manier om in gesprek te gaan over brandveiligheid in eigen leefomgeving

Tijdens de Landelijke Veiligheidsdag op 13 mei in Almere en de open dag in Lelystad op 10 juni organiseerde de afdeling Risicobeheersing een quiz over brandveiligheid. Bijna 1000 bezoekers in de leeftijd van 6 tot 80 jaar hebben de quiz gedaan. Het ging er niet om of de deelnemers de vragen goed of fout beantwoorden. Er werd nagedacht over de brandveiligheid in de eigen leefomgeving. De quiz bleek op beide dagen ook een heel mooie manier om in gesprek te gaan. Als dank voor het invullen van de quiz kregen de bezoekers een mooie vluchtsleutelhanger.

Quiz voor volwassenen

De quiz voor volwassenen gaf inzicht over de kennis van brandveiligheid. Waar hang je een rookmelder op? Moet je alle binnendeuren sluiten of open laten voor je gaat slapen? Wat doe je bij vlam in de pan? Zomaar wat vragen die bezoekers moesten beantwoorden. De vragen in onderstaande grafieken vonden bezoekers lastig te beantwoorden.

Kinderen scoren goed op kennis brandveiligheid

Voor de open dag in Lelystad werd een speciale kinderquiz ontwikkeld. Zo’n 200 kinderen vulden deze in. En wat bleek? Basisschoolkinderen zijn goed op de hoogte zijn van onderwerpen over brandveiligheid. Hoe vaak moet je de rookmelder testen? Wat moet je doen als de rookmelder ’s nachts afgaat? Wat betekent een vluchtroutebordje? Maar liefst 95% van de kinderen wist de vragen goed te beantwoorden. Alle kinderen wisten welk nummer ze moeten bellen als er brand is. Andere vragen waren weer wat lastiger. De vraag over wat je moet doen als iemand in brand staat en wat je moet doen als je een brandwond hebt, werd toch door respectievelijk 75% en 69% van de kinderen goed beantwoord. Alle kinderen kennen nu wel de uitdrukkingen ‘niet holen maar rollen’ en ‘eerst water, de rest komt later’.

Ben jij ook benieuwd hoe het met jouw kennis over brandveiligheid staat? Je kunt de quiz nog steeds invullen via deze link naar de website van Brandveilig Flevoland.

Delen