Succesvolle Veiligheidsdag in Almere

  • 19 april 2016

Met een ferme druk op de knop openden burgemeester Franc Weerwind en minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie zaterdag 16 april officieel de Landelijke Veiligheidsdag. Direct daarna startte de eerste demonstratie, waarbij de politie twee gewapende overvallers middels het arrestatieteam arresteerde, de brandweer een daaropvolgende brand bluste en de ambulancemedewerkers een van hen afvoerde naar het ziekenhuis.

Volgens de eerste prognose bezochten dit jaar 45.000 bezoekers de Veiligheidsdag in Almere. Er was veel belangstelling bij de stand 'Vlam in de pan' en de container van Brandveilig leven.

Elk jaar breidt de Landelijke Veiligheidsdag uit met verschillende onderdelen. Een van de nieuwe demonstraties was het werk van USAR. Deze landelijke organisatie werkt nauw samen om slachtoffers te redden bij grote rampen in binnen- en buitenland. Specialisten van politie en ambulancediensten uit vier veiligheidsregio's werken samen met defensie en Medisch Centrum Haaglanden om slachtoffers onder het puin vandaan te halen. In Almere liet deze speciale dienst zien hoe dat in zijn werk gaat.

Op het water werd een reddingsactie nagebootst voor als er in Nederland dijken doorbreken en bewoners naar het dak van hun huis moeten vluchten. Wie wordt er als eerste gered? Wie komt later aan de beurt? Hoe werken de verschillende hulporganisaties als Reddingsbrigade Nederland en KNRM samen? Ook werd bij de hulpactie in Almere een helikopter ingezet om mensen in nood van de daken te halen en naar veiligere gebieden te brengen.

De Landelijke Veiligheidsdag werd voor de derde keer in Almere gehouden. Het evenement wordt georganiseerd om het werk van hulpverleners, die 24 uur per dag en zeven dagen in de week paraat staan, onder de aandacht te brengen. Ook wordt getoond hoe je zelf een bijdrage kunt leveren om in huiselijke kring de veiligheid te vergroten.

Delen