6-jarig jongetje ontvangt cadeau van brandweer

  • 17 oktober 2016

Dat voorlichting op school over brand belangrijk is wisten we al, maar dat een 6-jarig jongetje hiermee het verschil kon maken is natuurlijk geweldig!

Op 5 oktober ging Evert Pieter Ras vlak voor het middageten zijn jas halen bij de buren. Hij was die vergeten. Toen hij voor de deur van de buren stond hoorde hij een geluid. Door de voorlichting die hij op school had gehad van de brandweer herkende hij dit geluid meteen. Het was het geluid van een rookmelder die afging. Snel waarschuwde Evert Pieter zijn moeder die daarop 112 belde. De brandweer kon zo een beginnend brandje in de kiem smoren.

Omdat Evert Pieter zo snel en juist reageerde werd hij 18 oktober op de kazerne op Urk in het zonnetje gezet. Uit handen van coördinator brandweerzorg Hendrik Kramer kreeg hij een cadeaubon voor een speelgoedzaak en een mooie brandweerrugtas. Daarna werd hij geïnterviewd door Omroep Flevoland en mocht hij een stukje meerijden in een brandweerauto.

Brandweerschatkist

Door de voorlichting met de brandweerschatkist wist Evert Pieter precies wat hij moest doen als een rookmelder afgaat. Brand is sneller dan de brandweer en dus wist hij ook dat hij snel zijn moeder moest waarschuwen. Met de brandweerschatkist gaat Brandweer Flevoland langs op scholen om kinderen les te geven over brand. In de schatkist zitten allemaal bijzondere ‘schatten' als een rookmelder, een blusdeken en een boekje over brand. Tijdens de les leren kinderen wat ze moeten doen als de rookmelder afgaat, hoe een blusdeken werkt, maar ook dat vuur uit gaat als er geen zuurstof bij komt. Kinderen leren ook dat bij noodgevallen 112 gebeld moet worden.

Op de website brandveiligflevoland.nl kunnen scholen zich aanmelden voor deze voorlichting.

Bekijk hier het item dat Omroep Flevoland maakte.

Delen