Zeer grote brand Rutten

Bevelvoerder Wichard van der Wal van post Creil schuift op woensdagavond 29 juli net zijn keukenstoel aan voor het avondeten als zijn pager een melding geeft van een middelbrand.

Hij rijdt naar de kazerne, trekt zijn uitrukpak aan en springt voorin de auto. De ploeg gaat op weg naar het meldadres. Wichard vertelt: ‘Het is mijn eerste zeer grote brand als bevelvoerder, maar dat weet ik op dat moment nog niet. De melding is middelbrand en dat betekent dat wij assistentie verlenen aan de eerste brandweerwagen.

Ter plaatse aangekomen zie ik wel veel rook, maar nog weinig vuur. Ik stap uit en laat de brandweerwagen tussen de loods en het woonhuis doorrijden voor een goede opstelplaats. Als ik kort erna er zelf ook tussendoor wil lopen voel ik de warmte al vanuit de loods komen. Ik besluit om te lopen via de achterzijde van het huis.’

Vlammen
‘Als ik bij mijn ploeg aankom slaan de vlammen aan de achterkant al uit de loods. Waar eerst nog veel rook was is het nu één grote vlammenzee. De schuur bestaat uit drie aaneengeschakelde blokken en binnen de kortste keren staat deze volledig in de brand. Het is al vrij snel duidelijk dat deze schuur niet meer te redden is en de middelbrand wordt opgeschaald naar zeer grote brand. Voor ons de taak om ons nu volledig te richten op het behoud van het tegenoverliggende woonhuis.’

Opschaling
‘De opschaling naar zeer grote brand betekent dat er meerdere blusvoertuigen ter plaatse komen. Dat is hard nodig om ons van voldoende bluswater te voorzien en om de gastank aan de voorzijde van de schuur te koelen. En gelukkig lukt dat. We hebben het woonhuis en de schuren ernaast weten te behouden en ook de gastank is voldoende gekoeld’.

‘Het is al bijna middernacht als wij terugkeren op de kazerne. Het was al snel duidelijk dat de schuur niet meer te redden was, maar de woning is behouden gebleven.’

Zeer grote brand Rutten

 • Rutten Rutten
 • 28 juli 2020 28 juli 2020
Het is al vrij snel duidelijk dat deze schuur niet meer te redden is en de middelbrand wordt opgeschaald naar zeer grote brand. Voor ons de taak om ons nu volledig te richten op het behoud van het tegenoverliggende woonhuis.’ Bevelvoerder Wichard van der Wal post Creil.
Lees verder

25 potentiële duikers voor de brandweer post Urk

 • Urk Urk
 • 10 juli 2020 10 juli 2020
Uitgerust met zwembroek, handdoek en een paar badslippers meldden 25 belangstellenden zich op donderdagavond 9 juli bij zwembad ’t Bun op Urk. Niet voor het trekken van een paar baantjes, maar voor het maken van een proefduik.
Lees verder

Bamboebrand in Lelystad

 • Rutten Rutten
 • 05 juni 2020 05 juni 2020
Als de brand onder controle is komen ook de twee crashtenders van Lelystad Airport nog ter plaatse. Zij lokaliseren en blussen eventuele hotspots tussen de bamboe. Het was een prachtig gezicht om de crashtenders aan het werk te zien’ Annie Prins, vrijwilliger bij post Rutten.
Lees verder

Corona-teststraat Almere Stad in bedrijf

 • Almere Stad Almere Stad
 • 05 juni 2020 05 juni 2020
In de brandweerkazerne aan de Markerkant in Almere is donderdag 4 juni de tweede corona-teststraat in Flevoland geopend. Flevolanders met klachten kunnen zich op deze locatie laten testen op corona.
Lees verder

Samenwerking van veiligheidsregio’s in crisistijd in beeld: ‘De lakmoesproef’

 • Flevoland Flevoland
 • 24 mei 2020 24 mei 2020
In december 2019 tekenden Veiligheidsregio’s Flevoland en Gooi en Vechtstreek een samenwerkingsovereenkomst. In maart 2020 was daar plotseling het coronavirus waardoor de samenwerking tussen de veiligheidsregio’s en dus van de hulpdiensten er snel op aan kwam. Het resultaat: snel handelen, aanpassen, veel overleg en leren van elkaar.
Lees verder

Brand in schuur

 • Nagele Nagele
 • 22 mei 2020 22 mei 2020
‘Voor mij was dit mijn eerste uitruk met brand en alles wat ik meemaakte was nieuw voor mij. Het is mooi om te ervaren hoe de theorie en praktijk bij zo’n inzet samenkomen. Voor mij als aspirant brandweerman een hele mooie ervaring. Pieter Lustig, brandwacht in opleiding
Lees verder

Brand in zonnepark

 • Emmeloord Emmeloord
 • 15 april 2020 15 april 2020
‘Al met al heeft onze inzet een ruime 3 uur geduurd. Soms is het beter om niet te blussen en een object gecontroleerd te laten uitbranden. Vandaag was dat de beste oplossing. Onze veiligheid, maar ook die van de burgers, staat altijd voorop.’ Sven, vrijwilliger bij post Emmeloord
Lees verder

Grote brand Marknesse

 • Marknesse Marknesse
 • 03 april 2020 03 april 2020
Pieter de Boer, vrijwilliger in opleiding. In de containers lagen gasflessen opgeslagen en stonden een paar grote tanks voor dieselopslag.
Lees verder

Pagination

Wichard