Voor veiligheid moesten wij blijven

  • Creil
  • 06 maart 2019

Het is zaterdagmiddag de 16e februari en bevelvoerder Jeroen de Jong van post Creil is op zijn erf bomen aan het zagen. Het is halverwege de middag als hij via zijn pager een melding krijgt van een gaslek. Geen ongebruikelijke melding voor de brandweer, dit soort meldingen krijgen zij wel vaker.

Jeroen: ‘Ik rij naar de kazerne en daar horen wij van de meldkamer dat bij snoeiwerkzaamheden een gasleiding is geraakt. Geen gewone gasleiding maar een persleiding. De melder heeft dit zelf gemeld bij de meldkamer. Ik laat mijn mensen gelijk ademlucht omhangen en de explosiegevaarmeters in gereedheid brengen. De melder woont net buiten het dorp dus wij zijn snel ter plaatse. Als wij uit de auto stappen horen wij het al sissen. Bij het uittrekken van een struik met een klein trekkertje is de 6 bar gastransportleiding kapot getrokken. Achter het gaslek meten wij al meteen een explosief mengsel. Ik laat direct de provinciale weg afsluiten voor ieders veiligheid en vraag om Liander ter plaatse te komen om het gaslek te dichten. Deze geven aan er met 45 minuten te zijn. Rest ons niets ander dan te wachten en te blijven meten van het gasmengsel. Een geluk bij een ongeluk was dat dit gaslek in het buitengebied is. Wij hoeven alleen het woonhuis uit voorzorg te ontruimen. Inmiddels is ook de Officier van Dienst (OvD) ter plaatse gekomen en meldt ook Liander zich. Dan denk je onze taak zit erop. Helaas. Liander en de OvD verzoeken ons paraat te blijven voor de veiligheid tot het gaslek gedicht is.

Het loopt al tegen het einde van de middag als de provinciale weg weer wordt vrijgegeven en wij terugkeren naar de kazerne. Daar nog kort de inzet nabespreken met de collega’s. Van elke uitruk valt te leren ook al heb je niet veel te doen gehad. Thuis gekomen pak ik de zaag weer ter hand en ga verder waar ik was gebleven.’

Jeroen de Jong
Vrijwilliger post Creil

Delen