Tractor tegen boom

  • Emmeloord
  • 06 november 2019

Bevelvoerder Joost Rood, vrijwilliger bij post Emmeloord, stapt woensdagmiddag 23 oktober net zijn huis binnen als hij een melding ontvangt van een ongeval. Prio 1, ongeval met letsel met een landbouwvoertuig.

Joost: ‘Ik rij direct naar de kazerne en hoor onderweg dat er een trekker met aanhanger tegen een boom is gereden. De collega’s van post Marknesse zijn al ter plaatse maar er zijn gewoon extra handjes nodig om te helpen. Ik spreek mijn manschappen, die achterin de wagen zitten, toe en geef door wat er straks van hen wordt verwacht. Met drie man helpen tillen. Ter plaatse aangekomen zijn de collega’s al druk bezig en zie ik de trekker tegen de boom staan. De aanhanger is losgebroken en enkele meters verderop in de sloot liggen onderdelen van de hefinrichting. De bestuurder van de trekker is door de klap uit de cabine geslingerd en ligt naast de cabine gewond in de bosschage. In overleg met de bevelvoerder van Marknesse maak ik een rondom verkenning rond het trekker en zie dat er al een lekbak is geplaatst om de lekkende Diesel op te vangen. Alles ziet er stabiel uit.

Tillen
De ambulance is op dat moment druk bezig met het stabiliseren van het slachtoffer. Als wij een seintje krijgen dan is het aan ons om de extra handjes te leveren om het slachtoffer veilig naar boven te tillen. En deze extra handjes zijn zeker nodig voor de veiligheid van het slachtoffer maar ook voor mijn manschappen.

Met twintig minuten is onze klus geklaard en kijk ik met mijn manschappen naar de trekker die tegen de boom staat. Het is mijn eerste keer dat ik zoiets zie. Een auto tegen een boom zien wij vaker maar dit! Bij een auto tegen een boom zien wij wel eens dat de persoon uit de auto wordt geslingerd maar dat verwacht je niet bij iemand die op een trekker rijdt. Dit was voor mij en mijn collega’s wel een leermomentje.’

Delen