Tankautospuit verruilen voor een vrachtwagen

  • Rutten
  • 31 juli 2019

Rutten - Het is maandagavond de 15e juli en Rick Schoenaker, vrijwilliger bij post Rutten, is net klaar met het avondeten als zijn pager begint te trillen. Op het beeldscherm verschijnt de melding prio 2 wegvervoer, vervuild wegdek.

‘Ik rij naar de brandweerkazerne en zie dat de auto al vol zit met collega’s. Er is geen plek meer vrij maar één collega staat graag zijn plaats aan mij af. Uit de extra informatie die wij van de meldkamer krijgen gaat het om een lekkende tank. Dit kan van alles zijn en je bent op alles voorbereid. Je weet immers niet om wat voor tank het gaat. Voor ons is het vanuit Rutten nog wel een stukje rijden voordat wij bij de plaats van het incident zijn dus voldoende tijd om alle scenario’s door te lopen.

Lekkende brandstoftank
Als wij ter plaatse zijn, zien wij een vrachtwagen met een lekkende brandstoftank op de vluchtstrook staan. Wij treffen de eerste veiligheidsmaatregelen voordat wij aan de slag gaan. Politie en Rijkswaterstaat hebben al een rijbaan afgezet zodat wij veilig kunnen werken. Naast een hogedrukslang staat er ook een brandblusser klaar voor het geval dat er toch brand uitbreekt.

Ik en mijn ploeggenoot probeer de scheur in de brandstoftank te dichten met afdichtpasta. Een handig goedje om dit soort lekkages snel te stoppen. Ondertussen zijn mijn collega’s druk bezigen met zand en aarde een walletje op te bouwen zodat de lekkende brandstof niet verder kan weglopen. De chauffeur van de vrachtwagen staat er geschrokken bij en bekijkt het van een afstandje. De lekkende tank is snel gedicht maar de chauffeur is niet in staat om zijn truck naar een veilige plek te rijden en wachten op een sleepdienst gaat erg lang gaan duren.

Truck rijden
In overleg met onze meldkamer en de Officier van Dienst is besloten dat ik deze truck naar een industrieterrein in Bant kan rijden. Op deze wijze kan de afgezette rijstrook weer worden vrijgegeven. Een verrassende wending van de avond. Zo zit je in een brandweerauto en niet veel later rijd je in een grote truck’.

Delen