Schuurtjes in brand

  • Emmeloord
  • 28 juni 2017

De hoge temperaturen van de laatste weken is bij menigeen zwaar gevallen. En als je dan op zulke dagen een brand moet blussen dan is dat wel even afzien. Op donderdag 15 juni moest Erik Ruis, vrijwilliger bij de brandweergroep van Emmeloord, samen met zijn ploeg een brand blussen in woonwijk De Zuidert.

Rookkolom

Erik: ‘Ik was die donderdag aan het werk toen mijn pager ging. Nadat ik had gelezen wat er aan de hand was reed ik snel naar de kazerne. Het bleek te gaan om schuurtjes die in brand stonden. Voordat we de kazerne verlieten, konden we al zien waar we ongeveer moesten zijn want er was een behoorlijke rookkolom boven de woonwijk te zien. We hebben toen ook direct opgeschaald naar middelbrand. Dat wil zeggen dat er zo snel mogelijk een tweede auto richting het brandadres wordt gestuurd.

Hitte

Ter plaatse voelden we een behoorlijke hitte vanwege de hoge vuurbelasting van de in brand staande schuurtjes. We moesten snel en hard werken want de brand bedreigde de woning. Maar door een snelle blusinzet en door een scheidingslijn te maken konden we erger voorkomen. Het publiek, dat in grote getale op de brand afkwam, maakte het werk niet altijd even makkelijk. Dat het erg heet is geweest rond de schuurtjes, konden we zien aan de ramen van de woning. Die waren inmiddels verkleurd en er was zelfs één gebarsten van de hitte. Vanwege de hoge buitentemperatuur heeft de bemanning van het tweede voertuig de eerste ingezette brandweermensen afgelost. De afdeling Logistiek zorgde al die tijd voor de inwendige mens.

De bewoners waren blij met de snelle inzet van de brandweer, want zo is erger voorkomen. Wij hebben er ook een goed gevoel aan overgehouden. Het was inmiddels avond en eenmaal thuis kon ik even bijkomen en uitrusten want het was door de hoge temperatuur en de hitte een behoorlijk pittige klus geweest.’

Erik Ruis
Vrijwilliger post Emmeloord

Delen