Personenauto in de sloot

  • Emmeloord
  • 27 december 2017

Voor Marco Ritsma, vrijwilliger bij de brandweer in Emmeloord, was het die zaterdagavond een bijzondere melding. ‘Het was zaterdagavond, ik was gezellig een spelletje aan het doen met een van de kinderen toen plotseling de pieper ging en er een einde kwam aan het gezellige onderdeel van de avond. Ik las snel op de pieper wat er aan de hand was. Er bleek een ongeval te zijn gebeurd waarbij een personenauto in het water was terecht gekomen. Een persoon zat nog in de auto. Uiteraard ben ik snel in de auto gesprongen en naar de kazerne gereden waar de meeste mensen zich al aan het omkleden waren. Het was mijn eerste inzet bij een ongeval, dat maakte de melding wel bijzonder. Even later ontvingen we het bericht dat het voertuig in een droge sloot was beland. Verdrinkingsgevaar was dus niet aanwezig.

Hard gewerkt

Ter plaatse troffen we het voertuig onder in de sloot aan. De auto zat behoorlijk in elkaar. Ik werd ingezet als gewondenverzorger, maar even later ondekte ik dat de bestuurder van het voertuig geen Nederlands sprak. Dat was wel een handicap bij het uitleggen over wat we zouden gaan doen om deze persoon te bevrijden. Even later kwam de brandweergroep van Marknesse ons assisteren om het gewonde slachtoffer, dat toch behoorlijk bekneld zat, te bevrijden. Omdat ik bij het slachtoffer stond,  kon ik goed zien wat er allemaal moest gebeuren om deze klus tot een goed einde te brengen. Dit was voor mij leerzaam. Er is hard gewerkt om deze klus te klaren. 

Bijzondere ervaring

Wat ik zo bijzonder vind, is dat slachtoffers op dat moment zo afhankelijk van ons zijn. En niet alleen van de brandweer, maar ook van de amculancedienst en de politie. Er komt toch heel wat bij kijken om alles in goede banen te leiden. Het was een bijzonder ervaring om dit voor de eerste keer mee te maken. Nadat we terug waren op de kazerne hebben we deze inzet nog even na besproken. Toen ik weer thuis kwam, waren de kinderen al lang naar bed. De avond was dan ook al bijna voorbij.

Marco Ritsema,
Brandweervrijwilliger post Emmeloord

Delen