Ossen uit gierput gered

  • Ens
  • 03 april 2019

De brandweerploeg van Ens kreeg zaterdag 16 maart een bijzondere melding: aantal ossen in gierput gevallen. Drie ossen zijn zaterdag door de vloer van een stal in Ens gezakt. De dieren zijn door de brandweerkorpsen van Ens, Nagele, Zeewolde en Kampen uit hun benarde positie bevrijd.

FLINKE KLUS
Bevelvoerder Fokko Aldert Omta van post Ens was net koffie aan het zetten toen zijn pager afging. Het adres kwam hem bekend voor, vier jaar eerder hadden ze hier een koe uit de gierput bevrijd. Toen de brandweer van Ens bij de melkveehouder aankwam, zag zijn ploeg meteen dat dit een flinke klus zou worden. De dieren konden bevrijd worden met een speciale ‘koetakel’ van de brandweer in Zeewolde. Deze takel kan boven het gat worden gezet. Met kettingen en banden die onder het dier door gaan, kan het dier opgehesen worden. Omdat de brandweer extra handjes kon gebruiken assisteerde ook de ploeg uit Nagele bij de reddingsactie.

MEST
Het bevestigen van de banden ging niet zonder slag of stoot. De brandweerlieden gingen in zogeheten waadpakken met adembescherming de gierkelder in om de banden om te doen. Omdat de mest in de kelder tot boven de navel kwam en nogal dik was, was dit een zware klus. Het kostte de brandweer de nodige tijd om de eerste os uit het gat te tillen.

KRAAN
Omdat ossen wilder en gevaarlijker zijn dan koeien besloten de ploegen om het zekere voor het onzekere te nemen en de resterende twee dieren omhoog te takelen met het hulpverleningsvoertuig uit Kampen. Dit voertuig heeft een kraan, zodat de dieren van iets veiliger afstand uit de gierkelder konden worden gehaald. Een dierenarts hield tijdens de redding de gezondheid van de dieren in de gaten.

EVALUATIE
Na het schoonmaken van het materieel en de evaluatie van de inzet zat de klus er na vier uur op. De ploegen keken terug op een pittige, maar geslaagde inzet. De brandweer slaagde erin de ossen te redden.

Fokko-Aldert Omta
Bevelvoerder post Ens

Delen