Ongeval met twee vrachtauto's

  • Ens
  • 13 maart 2018

Ik kwam net uit mijn werk, wilde net gaan eten toen de pieper ging. De melding leek best ernstig: 'Ongeval N50 met beknelling en een gewonde. Vrachtauto, vrachtauto.’ Aan het woord is Gert-Jan Boerman, vrijwilliger bij post Ens van Brandweer Flevoland. 'Aan de melding kon je zien dat onze ploeg gealarmeerd was en tegelijkertijd ook de ploeg van Emmeloord en het hulpverleningsvoertuig uit Dronten. Dan mag je aannemen dat er wel wat aan de hand is’.

Donker en mistig

'Ik was net een half uur daarvoor over de N50 naast huis gereden en het was donker en mistig. Vanuit de kazerne gingen we naar het incident. Door de mist doemde ineens de betreffende vrachtwagen op. Het was een bietenauto en hij lag op z’n kant met de wielen naar ons toe. Aan de achterkant was een andere vrachtwagen op de vrachtwagen ingereden’. 

Tweede slachtoffer

'We hadden onderweg te horen gekregen dat de chauffeur van de bietenauto niet bij kennis was en ook dat hij het enige slachtoffer zou zijn. We waren er vlot, de ambulance was er net en het ambulancepersoneel gaf prioriteit aan het slachtoffer. Omdat we de situatie nog niet helemaal rond hadden ging ik eerst bij de andere vrachtauto kijken. Daar zat toch nog een tweede slachtoffer in. Deze persoon was nog aanspreekbaar. Dit heb ik doorgegeven aan de bevelvoerder.'

Geluk

'Het slachtoffer in de bietenwagen lag helemaal onderin de cabine en was bewusteloos. Een collega heeft de uitlaat van de vrachtauto dichtgehouden zodat de vrachtwagen uitsloeg. We waren net aan het bespreken hoe we de man uit de cabine zouden halen, toen de man bijkwam. Dat maakte het makkelijker. Het slachtoffer was aanspreekbaar en kon ook staan . We hebben het voorraam eruit gezaagd en hem via het voorraam bevrijd. De ploeg van Emmeloord bekommerde zich om het andere slachtoffer. Dit tweede slachtoffer heeft veel geluk gehad want van het bijrijdersgedeelte was niet veel meer over. Gelukkig zat daar niemand. 

Hulp snel ter plaatse

'Nadat de slachtoffers waren overgedragen aan de ambulances hebben wij de boel weer ingepakt en reden we terug naar de kazerne. Eenmaal thuis ging ik weer verder met waar ik mee bezig was, eten klaarmaken. Het was een ongeval dat aanvankelijk serieus leek maar, gelukkig voor de slachtoffers, meeviel. Wat ik wel mooi vind om te zien is hoe snel hulp ter plaatse komt. De twee ambulances, twee brandweerauto’s en veel politieauto’s waren er snel. Daar ben ik best wel trots op, dat doen we goed. 

Gert-Jan Boerman
Brandweervrijwilliger post Ens

Delen