Oefening redding grote huisdieren

  • Emmeloord
  • 26 juli 2017

Er komt veel bij kijken om grote huisdieren als paarden te kunnen helpen, zodanig dat dit veilig is voor zowel het paard als de hulpverlener. Paarden in een benaderde situatie kunnen onvoorspelbaar gedrag vertonen als ze in paniek zijn.

Vrijwilliger Alice Scheer bereidde daarom met Jelona Quartel de oefening ‘Redding grote huisdieren’ voor waarna er samen met de overige vrijwilligers uit Emmeloord werd geoefend in het hippisch centrum in Emmeloord.

Hippisch Centrum Noordoostpolder

Alice: ‘Allereerst zijn we bij de eigenaresse in het centrum geweest en hebben we besproken welke wensen wij beide hadden. Zij gaf ons een rondleiding. Het is een vrij groot en complex pand met naast de manege een restaurant, zalencentrum, bowling en een kelder. Overdag kunnen er wel honderden mensen rondlopen, dus dat is een aandachtspunt. Daarbij krijg je paarden niet zomaar uit de stallen als er brand is. Sommige paarden wegen wel 900 kilo. Als ze in paniek zijn moet je wel weten wat je moet doen. Dat hebben we ook met de eigenaresse besproken'. 

‘We besloten om eerst met de drie ploegen uit Emmeloord langs te komen. Ze kregen ook een rondleiding met uitleg over wat ze aan kunnen treffen, wat ze met een paard moeten doen als er brand is en hoe de stal open gaat. De oefenavond erna hebben we de afsluitende oefening gedraaid'.

Scenario

'We hadden de volgende oefening geënsceneerd: Een man op een kleine shovel hoort een knal, schrikt, laat de bak uit de shovel vallen op iemand anders die daar loopt. Die persoon is bekneld. Op de melding naar de alarmcentrale gaat de brandweer rijden met de beknelling in het achterhoofd. De knal blijkt kortsluiting te zijn geweest met een explosie waardoor een grote brand ontstaat'.

Omschakelen

'De manschappen moesten dus omschakelen omdat het bestrijden van brand prioriteit had. De tweede auto richtte zich daarna op de beknelling. Tijdens de oefening moesten de manschappen daadwerkelijk paarden uit de stal halen en verplaatsen. Dat was nog best wel heftig want sommige paarden waren bang. De manschappen liepen met ademlucht op en ook daar reageerden de paarden op. Een paard was zo bang dat hij ging zitten. En dan was er nog niet eens echt brand! Het was goed om dit scenario te oefenen. We hebben veel geleerd en de manschappen waren er ook van onder de indruk.’

Alice Scheer, vrijwilliger post Emmeloord

Delen