Mijn eerste grote brand

  • Marknesse
  • 14 augustus 2019

Het was een bijzondere avond voor Remco Drost, vrijwilliger bij post Marknesse. Remco is nog in opleiding en heeft nog niet echt met de brandweer mogen uitrukken. Dat veranderde snel toen op dinsdagavond 30 juli even na zessen zijn pager afging. Melding prio 1 (brand industrie) en is door de meldkamer gelijk gekwalificeerd als middelbrand. Remco: ’Ik rij naar de kazerne in de hoop dat ik als extra manschap dit keer wel mee mag naar de brand. De vorige keren was die mogelijkheid er niet maar dit keer mocht ik mee naar de brand.

Op de kazerne zagen wij de grote rookpluimen van de brand al omhoog stijgen. De bevelvoerder zei tegen mij: ‘stap maar snel in wij hebben straks veel handjes nodig om de slangen uit te rollen.’ Ik stap snel in de tankautospuit en wij rijden naar de brand toe. Het is vanaf de kazerne maar een klein stukje rijden en onderweg wordt al opgeschaald naar grote brand. Wij zijn als eerste ter plaatse en de bevelvoerder ziet dat de schuur niet meer te redden is. Aan alle kanten slaan de vlammen uit het dak. Alles wordt nu in het werk gesteld om het woonhuis, direct naast de loods, te beschermen tegen de alles verslindende vlammen.

Waterwinning opbouwen
Ik en mijn collega gaan direct aan de slag om de waterwinning op te bouwen zodat wij voldoende bluswater hebben om het huis te beschermen. Na ongeveer acht minuten hebben wij de waterwinning opgebouwd. Dat viel niet mee met deze warmte. Niet echt een pretje maar dat heb je niet in de gaten als je bezig bent. Ik pak even mijn rustmoment en kom weer op adem. Niet veel later is het weer aanpakken. De tankautospuit moet direct worden verplaatst. De vlammen komen steeds dichterbij en het wordt te warm om daar te blijven staan. Snel de slangen afkoppelen en het voertuig verplaatsen naar een veilige plek.

Na een paar uur wordt het sein brandmeester gegeven maar het vuur is nog niet uit. Dit gaat nog wel enkele uren duren. Wat mij als brandwacht in opleiding is bijgebleven, is hoe hard die brand is gegaan.’

Delen