Met de vlam in de pijp

  • Nagele
  • 08 maart 2017

‘Eindelijk was ik eens een avondje thuis. Ik zat op de bank met een bakje koffie en er was iets interessants op de televisie. Dat was best genieten’. Aan het woord is Henk Melchers, vrijwilliger bij de brandweergroep van Nagele. ‘Maar toen mijn pager ging, was dat snel voorbij. Ik sprong gelijk van de bank af en las op mijn pager wat er aan de hand kon zijn. Ik las dat er een schoorsteenbrand was in een woning aan de Han Stijkelweg onder de rook van Nagele. Dus actie was geboden. Ik ging snel naar de brandweergarage en zocht contact met de Alarmcentrale. Deze gaf op zijn beurt aan dat ook de hoogwerker uit Lelystad mee was gealarmeerd en dat de bewoners inmiddels de woning hadden verlaten. Dat is altijd prettig om te weten.’

Rode gloed wijst de weg

‘Toen we de Han Stijkelweg opreden konden we de rode gloed al goed zien, dus we wisten op dat moment waar we moesten zijn. Eenmaal ter plaatse vertelde de bewoner dat de kachel niet uit was en nog vol met hout zat. De bewoners durfden de kachel op dat moment niet leeg te halen. Inmiddels was de hoogwerker ook gearriveerd. Nadat we de kachel hadden leeggehaald, hebben we de kap van de schoorsteen gehaald. Toen het geheel wat was afgekoeld, hebben we het schoorsteenkanaal schoongemaakt. Als laatste hebben we ook de kachel in zijn geheel schoongemaakt.

De bewoner was erg blij dat het allemaal goed afgelopen was en als dank hebben we met zijn allen een lekker kopje koffie gedronken bij deze bewoner. Tijdens de rit terug naar de kazerne hebben we deze inzet nog even nabesproken.

En zo gaat een rustig avondje snel aan je neus voorbij. Hopelijk komen er in de toekomst nog meer van deze rustige avondjes.

Henk Melchers
Vrijwilliger Brandweergroep Nagele

Delen