Melding gaslucht

  • Nagele
  • 20 november 2019

Reinder Zelhorst, brandwacht in opleiding bij post Nagele, is zondagmiddag 10 november lekker in de tuin aan het werk als aan het aan het eind van de middag zijn pager een alarmmelding geeft. In de pager staat dat het om een gaslekkage buiten gaat. Reinder: Ík leg mijn tuingereedschap aan de kant, meld mij thuis netje af en rijdt naar de brandweerkazerne. Snel mijn uitrukpak aangetrokken en in de tankauto gestapt. Inmiddels komen ook de andere collega’s de kazerne binnen gelopen.

Van Nagele naar Tollebeek is maar een klein stukje dus wij zijn snel ter plaatse. De bevelvoerder vraagt aan de nummers 1 en 2 om de explosiegevaarmeters klaar te maken en de redvesten aan te trekken. Deze mannen gaan, als ze ter plaatse zijn, eerst met de bevelvoerder op verkenning uit. Met de explosiegevaarmeter weten ze precies hoe gevaarlijk de ontsnapte concentratie gas is. Omdat wij vlak langs de waterkant ons werk moeten uitvoeren hebben wij redvesten aangetrokken. Ik ben met mijn maatje nummer 3 en 4 en staan stand by.

Ter plaatse aangekomen treffen wij de melder aan en zien het gas uit de grond en water opborrelen. Het gas is ook goed te ruiken. De politie komt kort na ons ter plaatse en krijgt de opdracht de weg aan beide kanten ruim af te sluiten. Met dit soort situaties weet je het maar nooit. Het eerste gevaar hebben wij uitgeschakeld en kunnen nu veilig onze verkenning doen. Het is al snel duidelijk dat wij hier weinig kunnen uitvoeren. Via de meldkamer wordt Liander geïnformeerd en gevraagd ter plaatse te komen. Tot die tijd wachten wij op gepaste afstand van het gaslek. 

Liander komt ter plaatse en de bevelvoerder draagt het incident over. Eigenlijk konden wij hier niet veel betekenen. Wat mij wel opviel is dat dit gaslek spontaan is ontstaan, er waren geen graafwerkzaamheden. Gelukkig dat een voorbijganger deze gaslekkage tijdig heeft ontdekt. Het had heel anders kunnen aflopen.

Delen