Gelukkig is het slachtoffer bij kennis

  • Ens
  • 16 september 2020

Martin Jansen, vrijwilliger bij post Ens, maakt zich maandagmorgen gereed om naar zijn werk te gaan als opeens zijn pager een melding geeft van een ongeval met beknelling op de N352.

Martin vertelt: ‘Ik wilde net de laatste hap van mijn boterham nemen en naar mijn werk gaan toen ik de melding las op mijn pager. Ik stap direct in de auto en rij naar de kazerne. Zodra er genoeg
collega’s aanwezig zijn rukken wij uit naar de ongevalslocatie’.

Twee vrachtwagens
‘In de kladblokregels op de iPad in de brandweerauto lezen wij meer informatie over het incident. Het zou gaan om een aanrijding tussen twee vrachtwagens. Wij zijn het dorp nog niet uit en zien de ongevalslocatie al vanuit de brandweerauto. De informatie die wij via het kladblok en de meldkamer door kregen klopt met wat wij zien’.

Eén persoon bekneld
‘Enkele minuten na de meldingen zijn wij ter plaatse en zien dat nog één persoon bekneld zit in een van de vrachtwagens. Stap één is zorgdragen voor onze eigen veiligheid en tegelijkertijd leggen wij al het redgereedschap klaar wat wij denken nodig te hebben om het slachtoffer uit het voertuig te kunnen bevrijden. Gelukkig is het slachtoffer bij kennis en kunnen wij heel duidelijk stap voor stap uitleggen wat wij gaan doen. Ik ben als nummer één aangewezen en dat houdt in dat ik mij samen met mijn collega direct met de bevrijding van het slachtoffer ga bezighouden. Met de hydraulische schaar en reciprozaag, een soort elektrische zaag, weten we het slachtoffer te bevrijden, waarna wij hem overdragen aan het ambulancepersoneel’.

Evalueren
‘Dit soort incidenten maken wij gelukkig niet vaak mee en op de post evalueren wij deze inzet nog kort na. Drie uur na de eerste melding ben ik op het werk.’

Delen