Keukenbrand op het AZC in Luttelgeest

  • Luttelgeest
  • 17 mei 2017

‘Ik zat net aan de warme hap, toen de pieper ineens ging’. Aan het woord is Piet Ruis, vrijwilliger van de post Marknesse. De pieper meldde een woningbrand in het ACZ in Luttelgeest. Mijn eten liet ik staan en ik stapte snel in de auto richting de kazerne, waar we met zeven man sterk uitrukten.

‘Ook de post Kuinre was opgeroepen en bijna gelijktijdig arriveerden we op het AZC. We werden opgevangen door de BHV die ons naar de betreffende bungalow. Onze bevelvoerder had daarna contact met de bevelvoerder van Kuinre en samen hebben we de waterwinning opgebouwd. Met ademlucht op ben ik de bungalow daarna gaan verkennen met een collega. Door de automatische brandmelder was de BHV snel bij de brand geweest en had met twee handblussers de vlammen er vanaf gehaald. We hebben de bungalow met de warmtebeeldcamera onderzocht en geconstateerd dat de brand uit was. 

Wel had de brand zijn werk gedaan. De afzuigkap en gordijnen waren verbrand en de keuken had inmiddels een andere kleur aangenomen. De roetaanslag was door de hele bungalow getrokken. De bungalow was niet meer bewoonbaar. Na de verkenning en controle hebben we de zaak geventileerd met de overdrukventilator. 

De politie en ambulance was ook ter plaatse. De ambulance hoefde gelukkig niets te doen. De politie hield mensen op afstand. Samen met de Officier van Dienst hebben we de inzet ter plaatse geëvalueerd en de zaak overgedragen aan de BHV. Daarna gingen we richting de kazerne in Marknesse en hebben we de auto weer uitrukgereed gemaakt. Toen ik eenmaal thuis was, was mijn gehaktbal helaas koud geworden.

Piet Ruis
Vrijwilliger post Marknesse

Delen