Auto in de sloot

  • Marknesse
  • 20 januari 2021

Jordy Verberne is brandwacht in opleiding bij de post Marknesse. Over een paar weken –als hij zijn opleiding heeft afgerond- is hij helemaal klaar voor het grote werk. Als de mogelijkheid zich voordoet mag hij, echter nu al als aspirant, mee op de uitruk om te ervaren hoe het er echt aan toe gaat als de brandweer wordt opgeroepen. Zo ook op zaterdag 9 januari.

Jordy: ‘Het is al halverwege de ochtend als ik een melding krijg van een auto te water. Ik pak de fiets en rijd naar de brandweerkazerne. Op de fiets loop ik in gedachten de weg langs waar de melding vandaan komt. Waar ligt hier een sloot en waar is hier water waar de auto in gereden kan zijn? Bij de kazerne aangekomen trek ik mijn uitrukpak aan en kijk of ik meekan naar het incident.’

Greppel
‘Ik ben vandaag de nummer vijf. Dat betekent dat ik op de plaats van het incident de chauffeur moet helpen met het afzetten van de weg en met andere taken die op dat moment nodig zijn. Binnen enkele minuten zijn wij ter plaatse. De melder staat ons al op te wachten en niet veel later arriveren ook de ambulance en de politie. Ik stap uit en zie een auto op zijn kant in de greppel liggen. Ik begin direct met het afzetten van de weg. Bij deze melding zijn ook de duikers opgeroepen. Bij een melding auto te water is er geen minuut te verliezen en zijn de duikers vaak de enigen die de mensen nog uit het water kunnen redden’.

‘Het gaat allemaal heel snel. Terwijl ik bezig ben met mijn taak zijn twee collega’s naar de overkant van de sloot gesprongen. Bij het openen van de deuren zien ze dat er niemand meer in de auto zit. Op dat moment komt er een tractor aanrijden met twee mannen erop. Die vertellen dat de persoon naar huis is gelopen om een sleper te bellen. Voor ons is er dus niet veel meer te doen’.

Veilig
Jordy terugkijkend: ‘De melding was ernstiger dan ze in werkelijkheid was, maar wij gaan pas naar huis als wij zeker weten dat alles veilig is.’

Delen