Het was mijn eerste officiële uitruk

Het was mijn eerste officiële uitruk

  • Marknesse
  • 23 april 2019

Het is dinsdagavond 2 april en brandwacht in opleiding Sjaak Rene Krol van post Marknesse zit lekker onderuit gezakt televisie te kijk als zijn pieper opeens begint te trillen. Melding stormschade. Sjaak: ‘ik ben sinds december 2018 in opleiding en dit is mijn eerste officiële melding. Ik dacht, ik ga ervoor, snel naar de kazerne en dan maar kijken of ik mee kan in de tankautospuit. Gelukkig was er een plekje vrij en mocht ik mee voor mijn eerste uitruk. Voor mij is alles nieuw en onderweg horen wij van de bevelvoerder wat wij tegen kunnen komen. Op de plaats van bestemming zien wij dat het dak van een overkapping, ongeveer 6x4 meter, door de harde wind is weggeblazen en deels op het dak van de naastgelegen dierartsenpraktijk is neergekomen. Ik werk zelf in de bouw en mijn bevelvoerder dacht dat dit bij uitstek een klusje voor mij zou zijn. Op dat moment maakt de bevelvoer gebruik van mijn expertise terwijl ik eigenlijk nog maar net kom kijken. Maar zo gaat het bij de brandweer, gebruik maken van elkaars kennis en mijn kennis van bouwconstructies komt hier nu goed van pas.

Als eerste hebben wij rondom gekeken, wat hangt er allemaal los en wat zit er nog vast. De los zittende delen hebben wij eerst verwijderd en voor onze eigen veiligheid ook de stroom laten afschakelen. Daarna de stoelen onder de overkapping weggehaald zodat wij een vrij werkgebied hebben om veilig te werken. Met een paar handjes het afgewaaide dak naar beneden gehaald en daarmee was de klus eigenlijk al klaar.

Van mijn bevelvoerder kreeg ik een compliment voor mijn eerste inzet en dat er hard is gewerkt. Met een uur was dit klusje geklaard en kon ik weer terg naar huis. Wij kregen die avond visite dus voor mij genoeg gespreksstof om over mijn eerste brandweerinzet te na te praten.

Sjaak Rene Krol, manschap in opleiding bij post Marknesse

Delen