Grote brand Marknesse

  • Marknesse
  • 03 april 2020

Pieter de Boer, vrijwilliger in opleiding bij post Urk en in Marknesse werd op vrijdag 20 maart opgepiept voor een grote brand in Marknesse. Pieter vertelt: ‘Ik werk als automonteur in Marknesse en krijg even na elf uur een melding op mijn pager. Een prio 1-melding met de tekst brand, gebouw, industrie. Ik leg het werk direct neer, spring in de auto en twee tellen later ben ik op de kazerne. Wij rukken met zes man uit en hemelsbreed is de brand slecht 100 meter van de kazerne vandaan. We hoeven alleen om het kanaal heen te rijden.

De brand woedt bij een bedrijf in scheepsonderhoud. Daar kun je van alles verwachten. In de auto is er niet veel tijd voor extra informatie. We zijn vrijwel direct te plaatse.’ ‘Als wij aankomen zijn de rook en vlammen al goed te zien. De aanvalsploeg gaat direct beginnen met blussen. Ik en mijn maat verzorgen eerst de waterwinning. Als dat klaar is en wij hebben voldoende bluswater beschikbaar dan kan ook ik mijn ademlucht omhangen. Op dat moment zijn de vlammen er al af en ik kijk binnen of er nog brandhaarden zijn. De brand is ergens begonnen in een zeecontainer die als werkplaats dient. De brand is overgeslagen naar een soort boogtent en naastgelegen zeecontainers. Uit voorzorg is er opgeschaald naar grote brand. Wij krijgen bij het bestrijden van de brand hulp uit Emmeloord, Vollenhove en Kuinre.’

Dieselopslag
De brand hebben wij gelukkig snel onder controle. Maar het had ook heel anders kunnen aflopen. In de containers lagen gasflessen opgeslagen en stonden een paar grote tanks voor dieselopslag. Als de gasflessen door de hitte waren geklapt of de dieseltanks waren gaan branden dan had de brand heel anders kunnen verlopen. Gelukkig hebben wij met een snelle  inzet erger kunnen voorkomen.

Delen