Grijze rook boven Emmeloord

  • Emmeloord
  • 13 december 2017

‘Deze woningbrand werd ontdekt door leerlingen van een school aan de andere kant van de straat. De hulpdiensten werden die morgen daarom snel gealarmeerd’, vertelt Jeroen Stolte, vrijwilliger bij post Emmeloord van Brandweer Flevoland. ‘Ik was die bewuste morgen al op tijd aan het werk gegaan, maar ik had niet gedacht dat de dag een heel andere wending zou krijgen.

Mijn pager ging die morgen rond kwart voor negen behoorlijk te keer. Uiteraard las ik snel het bericht op de pager en het bleek om een woningbrand te gaan in de Van Diggelenstraat in Emmeloord. Ik maakte snel dat ik bij de kazerne kwam. Tegelijk met Emmeloord werd ook de groep in Marknesse gealarmeerd.

Van grijs naar zwart

Onderweg van de kazerne naar de woning zagen we grijze rook boven Emmeloord uitkomen. Als bevelvoerder heb ik hierop gelijk middelbrand gemaakt. Omdat er in het centrum aan de weg wordt gewerkt, moesten wij omrijden. We reden als het ware de brand voorbij. Zo konden we de brand en de rook in de gaten gehouden . Op het moment dat de rook van grijs naar zwart ging heb ik direct opgeschaald naar grote brand.

Uitslaande brand

‘Eenmaal ter plaatse troffen we een uitslaande woningbrand aan. De ramen van de woonkamer waren al door de hitte geknapt en de ramen van de eerste verdieping konden het ook elk moment begeven. Beneden heeft de eerste ploeg direct de blussing ingezet. De andere ploeg heeft eerst de voordeur geforceerd met de ram en daarna de aanval ingezet met de tweede straal. Zij zijn verder doorgestoten naar boven. Al snel kreeg ik de sleutels van de naastgelegen woningen zodat we die ook verder konden inspecteren. De groep uit Marknesse was ook snel ter plaatse en zij konden de achterkant van de woning voor hun rekening nemen en in de naastgelegen woning om verdere uitbreiding te voorkomen.

Uitbreiding voorkomen

Ook de groep Ens kwam ter plaatse en de sleutel van de andere woning heb ik deze ploeg overhandigd om ook daar eventuele uitbreiding te voorkomen. Ens kreeg de taak om de hoogwerker met water te voeden, zodat wij ons volledig konden toeleggen op de woning die volledig in brand stond. Op een bepaald moment konden we de brand die op de bovenverdieping niet meer bestrijden omdat er gaten waren gebrand in de vloer. We konden toen de brand alleen van buitenaf bestrijden. De hoogwerker maakte een gat in het dak waardoor kwam de brand op zolder tevoorschijn kwam. Zo konden we de zolderbrand alsnog bestreden.

Overleg

Er was regelmatig onderling overleg en tussen de verschillende ploegen zodat iedereen wist wie waarmee bezig was. Goede samenwerking is erg belangrijk bij dit soort inzetten. Nadat we terug waren op de kazerne –het was toen al enkele uren later- hebben we deze brand nog nabesproken. Daarna is iedereen weer naar zijn werk gegaan.

Jeroen Stolte,
Vrijwilliger post Emmeloord

Delen