Dienstverlening aan ambulance

  • Emmeloord
  • 27 november 2020

Paul Arends, vrijwilliger bij de post Emmeloord, geniet lekker van een paar vrije dagen. Het is maandag 16 november als aan het begin van de morgen zijn pager af gaat. Een prio 2-melding: dienstverlening aan derden.

Paul vertelt: ‘Ik lees de melding en ga direct naar de brandweerkazerne. Er is niet heel veel spoed geboden, maar bij dit soort meldingen is onze komst wel gewenst. De melding geeft nog niet veel prijs van wat ons te wachten staat. Dit kan van alles zijn. Soms hebben andere hulpdiensten als politie of ambulance onze hulp nodig. Al is het alleen maar voor de extra handjes die er nodig zijn’.

Trapgat
‘Op de kazerne trek ik mijn uitrukpak aan en zet ik mijn mondmasker op in het voertuig. Onderweg krijgen wij te horen dat het om extra handjes gaat voor de ambulance. Een patiënt moet via het trapgat naar beneden worden gedragen. Ik trek mijn latex handschoenen aan en binnen enkele minuten zijn wij op de plaats van bestemming’.

‘De ambulancebroeder is al druk bezig de patiënt te stabiliseren. Het duurt even voordat de patiënt is gestabiliseerd. Nu is het onze taak om de persoon veilig en rustig naar beneden te dragen. De collega’s hebben de deur van de ambulance al opengezet en de ambulance neemt het hier verder van ons over.’

Kleine klus
‘Voor ons is dit een kleine klus en het blijft mij telkens toch weer boeien hoe de samenwerking verloopt met de andere hulpdiensten. Begin dit jaar nog hebben wij twee avonden geoefend samen met de collega’s van de ambulance. Intensieve avonden waar wij veel van elkaar konden leren. En juist dit soort avonden draagt eraan bij dat, als het er echt op aan komt, wij van elkaar weten wat er van ons verwacht wordt.’

Delen