Brandweer Flevoland oefent ‘realistisch’ in Oudehaske

  • Noordoostpolder
  • 08 november 2017

Het verbreden en op peil houden van kennis en vaardigheden van brandweermensen is één van de belangrijkste speerpunten van Brandweer Flevoland. De brandweer moet immers altijd paraat staan voor de meest uiteenlopende calamiteiten en heeft een verantwoordelijke taak op het gebied van veiligheid. Daarom is het belangrijk dat iedereen binnen het brandweerkorps goed opgeleid is en blijft.

Het belangrijkste doel van oefenen is het op peil houden en verdiepen en vaardigheden. Door te oefenen en handelingen regelmatig te herhalen, worden en blijven brandweermensen vakbekwaam. Daarnaast kunnen zij tijdens oefeningen nieuwe werkmethoden uitproberen en zodoende hun vaardigheden uitbreiden.

Deurprocedure en straalpijpvoering

Naast de wekelijkse oefenavonden stond er voor de brandweergroepen in de Noordoostpolder onlangs een dag ‘realistisch oefenen’ in het oefencentrum in Oudehaske gepland. Door te oefenen met ‘realistische’brandinzetten konden brandweermannen en –vrouwen zien hoe een brand zich kan ontwikkelen van klein naar groot en voelen welke warmte hierbij vrij komt. Ook de belangrijke deurprocedure kwam aan de orde. Geoefend werd hoe je een vertrek binnengaat waar zich een brand kan bevinden. Natuurlijk kwam ook de straalpijpvoerig aan bod. Het behoort tot de basisvaardigheden bij brandbestrijding. Een goede beheersing van de straalpijp is daarom onmisbaar. Vooral hoe je de straalpijp instelt om er goed mee te kunnen werken. Alle oefeningen vonden plaats in grote containers waarin met hout wordt gestookt om de praktijk zo goed mogelijk te kunnen nabootsen.

Brandinzetten

Na de middag ging het programma verder met verschillende brandinzetten, waarin het progamma van de morgen kond worden geoefenen. ‘Het zijn voor ons als brandweervrijwilligers zeker leerzame dagen. Oefenen met de hitte van de vlammen om je heen geeft een extra dimensie aan het oefenen. Je leert te anticiperen op bijvoorbeeld de veranderingen van brandontwikkeling. Zo kunnen we er -veilig- tegenaan als er zich een calamiteit voordoet.’

Delen