Brand in het Wapen van Ens

  • Ens
  • 12 juni 2019

Als je er langs rijdt is er geen spoortje van brand of roet te bekennen. Geen kapotte ramen of geforceerde deuren. Gelukkig ging het hier om een grote oefening met de posten Ens, Emmeloord en Nagele.
Enkele maanden geleden heeft eigenaar Dennis Goossens de brandweer benaderd of de brandweer niet wilde deelnemen aan een BHV-oefening die hij wilde organiseren. Dit soort uitnodigingen laat de brandweer niet zomaar lopen. Maar een goede oefening uitzetten is niet zomaar geregeld. Op maandagavond 27 mei was het dan eindelijk zover.
Dennis Goossens had zijn medewerkers naar Het Wapen van Ens gelokt voor een vergadering. Op dat zelfde moment was er een monteur bezig om in de kelder werkzaamheden te verrichten. Een ander deel van Het Wapen van Ens werd verhuurd voor een vergadering van de figuranten. Tot dat moment was niemand op de hoogte van wat er zou gaan plaatsvinden.

Om precies 19:30 uur, de vergadering was net bezig, ging het brandalarm af en twee figuranten met brandwonden renden de trap op waar de medewerkers aan het vergaderen waren. Uit de kelder trok de rook door het hele gebouw heen. Het werd al snel duidelijk dat het hier om een oefening ging. De BHV-organisatie moest zijn rol oppakken en bracht het eerste slachtoffer gelijk naar buiten. Op weg naar buiten stuitten de medewerkers op steeds meer slachtoffers. De rook was te dik dus deze slachtoffers konden niet door de BHV naar buiten worden gebracht. Dit was een taak voor de brandweer. Na een dik uur was alles voorbij. Slachtoffers waren door de brandweer uit het pand gehaald en de brand was geblust. Een leerzame oefening voor zowel de brandweer als de medewerkers beamen eigenaar Dennis Goossens en Gerdo Hendriksen van de brandweer.

Samen terugkijkend: ‘Het komt niet vaak voor dat je in een echt restaurant op deze manier kan oefenen. Op een paar gebroken koffiekopjes in de keuken na is alles goed verlopen.’

Vrijwilliger Gerdo Hendriksen van post Ens en eigenaar Dennis Goossens.

Delen