Bamboebrand in Lelystad

  • Rutten
  • 05 juni 2020

Annie Prins is vrijwilliger bij post Rutten en bijna klaar met haar opleiding tot brandwacht. Ze woont met haar gezin op een boerderij.  Zaterdag  23 mei 2020 om 15:39 uur werd zij opgeroepen voor een berm/bossagebrand in Lelystad.

Annie vertelt: ‘Ik was die bewuste middag in de schuur de zolder aan het opruimen. Het is ergens rond vieren als mijn pager begint te trillen voor een prio 1 melding. Ik stap gelijk in de auto en rijd naar de kazerne. De auto staat buiten al klaar en ik ben de laatste die mee kan’.

Hoogspanningsmast
‘Wij moeten naar Lelystad om bijstand te verlenen. In de brandweerwagen heeft de bevelvoerder contact met de meldkamer en horen wij dat een deel van een natuurgebied in brand staat. Na twintig minuten zijn wij ter plaatse. Ik stap uit en zie veel rook en vlammen van brandend bamboe. En ook iets om rekening mee te houden: de brand woedt vlak onder een hoogspanningsmast.’

Crashtenders
‘Onze bevelvoerder gaat overleggen met zijn collega’s en krijgt te horen wat onze taak wordt. Wij gaan eerst de waterwinning opbouwen en daarna moeten wij een aangewezen groenstrook nat houden. Dit moet de stoplijn worden van de brand. Als de brand onder controle is komen ook de twee crashtenders van Lelystad Airport nog ter plaatse. Zij lokaliseren en blussen eventuele hotspots tussen de bamboe. Het was een prachtig gezicht om de crashtenders aan het werk te zien’.

‘Als je zo bezig bent heb je totaal geen besef van tijd. Voor wij terugrijden naar de post Rutten gaan wij nog wat eten en dan merk je pas wat voor een inspanning je hebt geleverd. Voor mij is het allemaal nog nieuw, spannend en zeer leerzaam. Gelukkig is de brand goed en snel bestreden en de schade beperkt gebleven.  Niet moe maar wel voldaan rijden wij tegen 20:00 uur weer naar de kazerne.’

Delen