Interview met postlid Arno Renting (door Oes Eig’n Kraantien)


Arno Renting
32 jaar , Aspirant-brandweerman bij de post Zweeloo.

Interview door Oes Eig’n Kraantien, foto: Monique Jonkman-Koolen

Aspirant-brandweerman Arno Renting (32):  “Ik heb geen seconde meer getwijfeld en me direct aangemeld”

 

Arno Renting wil zich inzetten voor de maatschappij en de veiligheid van de inwoners. Dat is de reden waarom de 32-jarige geboren en getogen Meppenaar vorig jaar is ingestapt bij vrijwillige brandweer in Zweeloo.

Stroomversnelling

“Iets later dan gepland, maar dat had alles te maken met de bouw van onze nieuwe woning”, zegt Arno.  De brand – augustus 2019 - bij het eigen bouwbedrijf aan De Kockstraat bracht alles in een stroomversnelling. “Een zaagmachine in de werkplaats veroorzaakte toen een forse brand, maar dankzij snel ingrijpen van onze brandweer was het vuur gelukkig snel onder controle. Eén ding werd me toen heel erg duidelijk: het brandweerkorps is voor de Zweeler dorpen onmisbaar. Toen ik door de korpsleiding werd gevraagd heb ik dan ook geen seconde meer getwijfeld: ik heb me direct aangemeld!”

Hecht team

Waarom meer mensen zich volgens Arno moeten aanmelden als vrijwilliger? "Je zet je in voor anderen. We zijn een hecht team, een zeer gemotiveerd korps en met elkaar maak je veel dingen mee." Iedere eerste maandag van de maand en derde woensdag van de maand zijn er oefenavonden. “We zijn 365 dagen per jaar inzetbaar, oefenen is belangrijk, ook voor de teamspirit", aldus Arno

Wonen en werken in dezelfde plaats

Vorige week donderdag ging zijn pieper. Het duurde nog geen vier minuten voor aspirant-brandweerman Renting op de kazerne paraat was voor een uitruk naar de dorpsrand van Aalden. “Wonen en werken in dezelfde plaats is toch wel heel belangrijk. Dat is ook één van de redenen waarom kazernes in kleine kernen lastig te bemensen zijn”, weet Arno, die werkzaam is bij het familiebedrijf uit Meppen.

Spanning en druk

Tijdens de uitgebreide opleiding leert Arno allerlei vaardigheden, waar hij niet alleen bij de brandweer, maar ook in het dagelijks leven veel profijt van heeft. “Je leert omgaan met spanning en druk, waar je mentaal sterk van wordt. En het allerbelangrijkste, je betekent echt iets voor je medemens.” Arno is in januari klaar met de opleiding Manschap A. “Dat is de basisopleiding en daarna ga ik verder met de modules Technische Hulpverlening en Gevaarlijke stoffen.”

Werven nieuwe vrijwilligers

Postchef Henk van Engen is zeer content met de betrokkenheid van korpsleden als Arno Renting. “De brandweer is al jaren bezig met het werven van nieuwe vrijwilligers. Dat is een continu proces. We krijgen nu gelukkig wel aanmeldingen, maar het zijn met name kandidaten die overdag elders werken. We zijn vooral op zoek naar mannen als Arno, die bij calamiteiten overdag snel beschikbaar zijn. Bovendien is Arno super gemotiveerd en daar zijn we echt heel content mee. Hoewel er bij ons nog geen acuut probleem is, moeten we op korte termijn echt op zoek naar kandidaten die overdag beschikbaar zijn”, aldus Henk van Engen. 

Delen